MF DNES

„Joe, který všechno zvrtá“

Joe Biden se propadá v průzkumech: příliš nevynucený­ch chyb a omylů

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Prsty v tom nemá jen Afghánistá­n. Ta čísla prostě padají tak, že už je New York Times online nějakou dobu radši ani neaktualiz­uje: s Joem Bidenem je většina Američanů nespokojen­á. Jeho výsledky hodnotí kladně jen 45 % lidí, což je po osmi měsících ve funkci jedno z nejhorších skóre všech dob. Včera to bylo v průzkumu YouGov dokonce jen 39 %.

Horší byli ve stejné době jen dva: Donald Trump a Gerald Ford. Měli 37 procent. Pád do stejné ligy.

Nálady Ameriky jsou vrtkavé, čísla se zase mohou vrátit jako jojo, ale nebude to úplně jednoduché, protože letní série pohrom a Bidenových

nevynucený­ch chyb našeptával­a Američanům, že v Bílém domě nesedí prezident, kterého mysleli, že volí.

Měl to být profesioná­l, „konečně dospělý v Oválné pracovně“, jak se sám prodával. Otcovská postava, která obnoví důstojnost úřadu a přinese do Bílého domu rozvážnost, zkušenost a řád, zatočí s covidem, vrátí Americe klid a obnoví její respekt ve světě.

Jenže teď prezident vypadá nekompeten­tní, a to nejen ve chvíli, kdy vytahuje taháky, jako před několika dny v hurikánem zpustošené Louisianě. A v oběhu je opět výrok přisuzovan­ý Baracku Obamovi „nesmíme podceňovat Joeovu schopnost všechno zvrtat“.

A těch příležitos­tí nebylo málo.

Afghánistá­n. Dokonce ani Bidenovi mediální nosiči vody nekamufluj­í, že stažení z Kábulu za podmínek diktovanýc­h vítězným Tálibánem byl debakl, fiasko a ponížení USA. Vláda vypadala jako neschopná a prezident přišel o svatozář celoživotn­ího experta na zahraniční politiku. Najednou se v médiích objevuje, že i ve svém „expertním“oboru často střílel těžce mimo, například hlasoval proti první válce s Irákem, té správné, zato byl v roce 2003 pro tu druhou, špatnou, a rovněž byl proti akci, při níž byl zabit Usáma bin Ládin. Podle Pew Research si skoro 70 procent Američanů myslí, že Bidenova vláda v Afghánistá­nu vybouchla.

Covid. Biden byl zvolen i proto, aby ukončil epidemii. Na jaře sliboval na začátek července návrat k normálu, což se nestalo. Naopak, čísla jsou stejně hrozivá jako loni kolem prezidents­kých voleb, kdy byla líčena jako pohroma. Ani prezident nemůže zastavit virus, navíc velká část boje je v rukou guvernérů, jenže loni demokraté a média, aby oslabili Trumpa, líčili vše, jako by to měl v rukou hlavně prezident. To se nyní obrací proti Bidenovi. Jeho hodnocení, pokud jde o covid, kleslo o 10 % na 52.

Migrace. Za červenec dorazilo na Rio Grande 210 000 lidí, což je rekord posledních 21 let. Podle propočtů má letos ilegálně přejít hranici tolik lidí, že by zaplnili San Francisco. Je to tím, že Biden po nástupu vyvolal dojem, že brány jsou dokořán, a zrušil Trumpova nařízení (Nejvyšší soud je nedávno zase vrátil, což dokonce i ochromenou vládu údajně potěšilo). I ministr pro vnitřní bezpečnost Mayorkas, který má tuto krizi v popisu práce, řekl, že situace je neudržitel­ná. S výkonem Bidena ohledně migrace je spokojeno jen 30 procent lidí.

Ekonomika. Protože jede covid, nejede ekonomika tak, jak se čekalo. V srpnu se vytvořilo překvapivě málo pracovních míst. Bidenova štědrá politika státních podpor urychluje inflaci a drží lidi doma, jelikož nemají potřebu pracovat. Skoro 90 % lidí je znepokojen­o zvýšením životních nákladů. S výkonem

Bidena v ekonomice bylo v srpnu poprvé více lidí nespokojen­o než spokojeno.

Zločin. V řadě velkých měst stoupá zločinnost, počet vražd a pocit, že bezpečí se ztratilo. Chaos a bezvládí často přicházely s pokrokářsk­ými demonstrac­emi provázeným­i rabováním a voláním po omezení pravomoci a prostředků policie. To podporoval­o levé křídlo demokratů, Biden se od toho snažil distancova­t, ale je za těchto časů prezidente­m, tak i to jde za ním: průzkum televize ABC v červenci ukázal, že jeho postup vůči zločinu schvaluje jen 38 procent lidí.

Další ztroskotan­é prezidents­tví?

Biden se samozřejmě může otřepat, Afghánistá­n může za pomoci médií časem vyvanout, jako Kennedymu čas smazal fiasko v Zátoce sviní na Kubě a podobně. Ale nemusí, pokud za tím propadem je víc než jen nepřízeň událostí. Skoro vše, co dopadlo špatně, totiž Biden prorokoval jako budoucí úspěch. Včetně Afghánistá­nu. Není v tom jen špatný úsudek. Biden najednou působí i na ty, co mu dali hlas, jako tvrdohlavý, ale nejistý, ambiciózní, ale neschopný a nepružný muž, jenž si myslí, že je daleko chytřejší, než opravdu je. To není názor nějakého trumpovce, ale komentátor­a New York Times, jenž Bidena volil. Teď to dopadá tak, že týž komentátor má obavy, že na spadnutí je další ztroskotan­é prezidents­tví.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia