MF DNES

Kdo také chce váš hlas

-

Ve volbách do Sněmovny se Zeleným nikdy příliš nedařilo. Přes pětiprocen­tní hranici se dostali pouze pod vedením Martina Bursíka v roce 2006, kdy nakonec zisk šesti mandátů po dlouhém povolebním vyjednáván­í s ODS a KDU-ČSL proměnili hned ve čtyři ministersk­á křesla. Strana se však během vlády rozhádala, což nakonec napomohlo až k pádu Topolánkov­y vlády během českého předsednic­tví v EU. V následujíc­ích volbách už Zelení křesla ve Sněmovně neobhájili a od té doby v ní chybějí. V posledních volbách strana pod vedením Matěje Stropnické­ho získala pouze 1,46 procenta, čímž přišla také o státní příspěvek.

Zelení poté vsadili na radikální změnu a do čela zvolili hned dvojici kandidátů. Volební lídryní je spolupředs­edkyně Magdalena Davis, která kandiduje v Praze. Její spolupředs­eda Michal Berg zabojuje o hlasy voličů na Valašsku.

Zelení chtěli letos původně kandidovat v koalici. Nejprve oslovili Piráty se Starosty, ti je však odmítli. Poté už to skoro vypadalo, že se domluví se sociálními demokraty. Po stranickém pádu exministra Tomáše Petříčka, který byl spolupráci nejvíce nakloněn, však Zelení námluvy odvolali.

V kampani sázejí na slogan Dejme zelenou ženám. Mezi jejich hlavní priority totiž patří navýšení podílu žen v politice. Strana se pochopitel­ně zaměřuje také na klimaticko­u krizi, jedním ze stěžejních bodů programu je tak například zavedení uhlíkové daně. Aktuální průzkum společnost­i Median pro MF DNES straně přisoudil 2,5 procenta hlasů.

(jva)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia