MF DNES

Volit půjde i z auta. Jednostran­nými lístky

-

Volební lístky s kandidátka­mi k říjnovým sněmovním volbám budou nově jednostran­né. Kvůli trvající epidemii koronaviru budou stejně jako loni moci lidé v karanténě volit z auta či si objednat volební komisi, která k nim přijde s přenosnou schránkou, potvrdil včera náměstek ministra vnitra Petr Vokáč. Resort podle něj připravil k volbám informační web a sérii videí.

Místa pro volení z auta mají být v každém okrese Česka, dostupná budou ve středu 6. října od 8 do 17 hodin. „Již téměř s jistotou můžeme říct, že tyto varianty (voleb z auta i do přenosné urny – pozn. red.) budou použity, neboť nelze předpoklád­at, že by přestal platit pandemický stav,“uvedl Vokáč.

Letošní volby se konají ve dvou dnech, v pátek 8. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 9. října od 8 do 14 hodin.

Nový volební web má zpřístupni­t všeobecné informace nejen pro voliče, ale i kandidáty a členy komisí. Součástí mají být i návody na získání voličského průkazu, k normálnímu hlasování i hlasování zmíněnými zvláštními způsoby. „Web je přizpůsobe­n i handicapov­aným, videa jsou přeložená do znakového jazyka,“připojil Vokáč. Na stránky mají odkazovat i QR kódy, které se budou objevovat na šířených letácích.

Sad volebních lístků se podle Vokáče tiskne deset milionů. Tím, že budou lístky jednostran­né, se podle něj zabrání riziku, že někdo zapomene lístek otočit a omylem vynechá kandidáty na druhé straně. (pma)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia