MF DNES

Premiérův syn vypovídal na policii

-

Syn premiéra Andreje Babiše (ANO) včera strávil na policejní služebně v centru Prahy, kde vypovídal o údajném zavlečení na Krym, pět hodin. Babiš junior předtím řekl, že se nemá čeho bát, protože on je ten, kdo byl poškozen. Další podrobnost­i zatím neřekl, ani to, zda na otce podal trestní oznámení.

Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo. Dnešní podání vysvětlení označil za první krok.

Policistům se zatím Babiše juniora nedařilo vyslechnou­t, protože žije dlouhodobě ve Švýcarsku. Od července je ale v Česku a veřejně vystupuje proti svému otci. K včerejšímu podání vysvětlení dorazil pěšky v doprovodu svého advokáta Františka Vyskočila. „Mám z toho dobrý pocit,“komentoval premiérův syn svůj výslech při odchodu.

„Výslech byl velice podrobný, pan Babiš podal úplné, vyčerpávaj­ící a pravdivé informace ke svému zavlečení na Krym. V tuto chvíli je vše v rukách policie a my pevně věříme, že celou věc nezávisle vyšetří tak, aby mohli být potrestáni ti, kteří za toto zavlečení odpovídají,“shrnul jeho právník.

Vyskočil novinářům také zdůraznil, že Babiš je podle lékařských posudků psychicky naprosto zdravý.

Za „absolutní nesmysl“označil to, že by jeho klient byl v rukou manipuláto­rů.

Premiérův syn se na policii kvůli své cestě na Krym obrátil v lednu 2018. Policisté věc prověřoval­i pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, letos v únoru ale případ bez jeho výslechu odložili.

Babiš mladší uvádí, že ho na Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopov­ové, která vypracoval­a posudek o jeho duševním stavu a která byla dříve poradkyní jeho otce. Nyní prohlašuje, že je psychicky zdravý a v kauze Čapí hnízdo hrál roli bílého koně. Premiér tvrdí, že syn trpí schizofren­ií, a jakoukoliv vinu odmítá. (iDNES.cz)

 ?? Foto: ČTK ?? Chci vypovídat
Andrej Babiš mladší dorazil včera na policii.
Foto: ČTK Chci vypovídat Andrej Babiš mladší dorazil včera na policii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia