MF DNES

Pojišťovny budou hradit lékařskou péči na dálku

-

OSTRAVA Už příští rok by měly zdravotní pojišťovny začít hradit první vyšetření pacientů na dálku, která umožňuje takzvaná telemedicí­na. Zatím dobrovolně přispívají jen na pilotní projekty. I ty už ale ukázaly, že telemedicí­na zachraňuje zdraví i životy a přitom šetří nemalé peníze z veřejného pojištění.

„Do konce října máme pro ministerst­vo zdravotnic­tví připravit návrhy úhradových mechanismů. První výkony by mohly pojišťovny hradit už příští rok,“řekl včera šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek při návštěvě Ostravy.

V tamní fakultní nemocnici se sešli odborníci na akci nazvané Den zdraví na dálku. Sídlí tam totiž Centrum

telemedicí­ny, jehož operátoři aktuálně hlídají zdravotní stav asi tisícovky lidí s vysokým tlakem, kardiostim­ulátorem, cukrovkou či hematoonko­logickým onemocnění­m.

Lidé si doma sami měří teplotu, tlak, množství kyslíku nebo hladinu cukru v krvi a hodnoty pak odesílají přes mobilní data. V případě potíží se operátoři centra ptají, zda se pacient třeba nezapomněl změřit a užít léky, nebo zajistí pomoc.

V části obcí, kde chybějí lékaři, zřídí Moravskosl­ezský kraj už příští rok místa, která umožní taková vyšetření na dálku. „Telemedicí­na by se měla brzy stát součástí zdravotní péče v celé zemi,“nastínil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. (les)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia