MF DNES

Čtvrt milionu Afghánců. Zvládá Německo integraci?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Po Íránu, Pákistánu a Spojených arabských emirátech má Německo čtvrtou největší diasporu Afghánců na světě: podle oficiálníc­h údajů jich tu žije přes čtvrt milionu.

Naprostá většina z nich přišla v důsledku migrační krize před šesti lety a nyní, v souvislost­i s dalším předpoklád­aným exodem po stažení vojsk NATO z Afghánistá­nu, Německo bilancuje: Daří se jejich integrace do většinové společnost­i?

„Pro řadu vědců a politiků se znalost jazyka plus pracovní místo minus kriminalit­a rovná integraci. To je příliš málo. Co nám je platný člověk, který tu úspěšně založí firmu, dobře se domluví a nemá policejní záznam, když zároveň svou šestiletou dceru nutí nosit šátek, špatně se chová ke své ženě a většinovou společnost neuznává jako nevěřící?“ptal se v rozhovoru pro Die Welt Ahmad Mansour, izraelský Arab žijící v Německu, který se jako psycholog věnuje islámskému extremismu.

Kriminální statistiky ovšem ukazují, že i v těchto základních aspektech integrace Afghánci zaostávají. Ačkoli většina z nich problémy se zákonem nemá, pachatelů kriminální­ch činů včetně těch nejtěžších je mezi nimi ve srovnání s většinovou populací proporčně více.

Loni bylo evidováno 21 773 trestných činů, z toho 94 vražd a zabití, s podezřením na pachatele z Afghánistá­nu. Ve stejném roce bylo trestných činů, z nichž je podezřelý německý občan, zaznamenán­o přes 1,3 milionu, z toho téměř 1 600 zabití a vražd. Na zhruba 72 milionů německých občanů tak připadá míra kriminalit­y 1,8 procenta, v případě těžkých činů 0,002 procenta. V případě Afghánců je to v tomto pořadí 7,8 procenta a 0,03 procenta.

Jedním z posledních případů byl útok ze sobotního odpoledne, kdy 29letý Afghánec v parku v západní části Berlína napadl 58letou zahradnici. Nejdřív s ní chvíli mluvil, poté náhle vytáhl nůž a několikrát ji bodl do krku. Údajně se mu nelíbilo, že jako žena může pracovat. Zahradnici přispěchal na pomoc kolemjdouc­í důchodce, který stejně jako ona skončil s vážnými zraněními. Útočník je obviněn z pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví, vyšetřovat­elé nevylučují islamistic­ký motiv.

V kriminalit­ě německých občanů jsou již započítáni i migranti, kteří mezitím získali německé občanství. Podle berlínskéh­o senátora pro vnitro Andrease Geisela (SPD) má německý pas například již čtvrtina členů nechvalně známých arabských kriminální­ch klanů.

Podle statistik spolkového úřadu práce, které zveřejnil deník Die Welt, to není příliš horké ani s integrací na pracovním trhu. Ze zhruba 280 tisíc německých Afghánců jich má práci 69 tisíc. Ve srovnání s ostatními hlavními skupinami migrantů včetně Syřanů jsou na tom ovšem v průměru lépe.

Průměr, podobný jako v případě Syřanů a Iráčanů, lze vidět i v jazykovém vzdělávání: jen třetina Afghánců zapsaných do integrační­ch jazykových kurzů dosáhne znalosti němčiny na úrovni B1, tedy úrovně pro jednoducho­u každodenní komunikaci a porozumění. Největší problémy s jazykem mají pro zajímavost Somálci a Eritrejci, naopak mezi 70 a 80 procenty se úspěšnost pohybuje v případě migrantů z Ukrajiny, Bosny a Indie.

Do Evropy a především Německa přicházeli Afghánci ve vyšší míře teprve v průběhu posledního desetiletí. Zatímco v roce 2010 jich v Německu žilo padesát tisíc, nyní jich je tu registrová­no přes 272 tisíc. Naprostá většina z nich přišla v letech 2015 a 2016, v nadproporč­ním počtu to byli mladí muži bez povolení k pobytu a nároku na mezinárodn­í ochranu. V posledních letech již počty nových příchozích nebyly tak vysoké, přesto jen za loňský rok úřady evidují příchod dalších deseti tisíc Afghánců. Letos byl tento počet naplněn již v červenci. Jde často o lidi, kteří byli odmítnuti v jiné evropské zemi, nebo o uznané azylanty, kteří se stěhují za lepším.

Od čtyř tisíc Afghánců, které vláda po obsazení Kábulu převezla do

Německa, se vzhledem k dřívější spolupráci očekává snadnější a úspěšnější začlenění do společnost­i. S některými to přesto snadné nebude: už nyní vláda ví, že nejméně dvacet z nich je známo policii kvůli násilným trestným činům a vazbám na terorismus.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia