MF DNES

Británie vrátí čluny s migranty do Francie

-

LONDÝN Britská pobřežní stráž má podle nové strategie vlády čluny s migranty, kteří se při pokusu o přeplutí Lamanšskéh­o průlivu dostanou do britských vod, vracet zpět do Francie. Britská ministryně vnitra Priti Patelová to nařídila britským pohraniční­kům. Dosud britské hlídky migranty na člunech doprovázel­y na pobřeží Anglie.

Ve středu o problému Patelová hovořila se svým francouzsk­ým protějškem Géraldem Darmaninem, aniž dosáhli hmatatelné­ho výsledku. Britský premiér Boris Johnson předtím oznámil, že Londýn použije „jakoukoli taktiku“k zastavení plaveb migrantů přes průliv.

Experti však považují vracení člunů bez součinnost­i s francouzsk­ými úřady jako prakticky nerealizov­atelné. Podle nich takový postup obnáší příliš mnoho rizik vzhledem k tomu, že čluny, které využívají migranti, jsou sotva uzpůsobené pro plavbu po moři. Od brexitu navíc nemohou britské úřady vracet žadatele o azyl, kteří se do země dostanou ilegálně, do zemí Evropské unie.

Teplé počasí v uplynulých dnech vedlo k nárůstu pokusů o přeplutí průlivu. Jenom v pondělí se podle britského ministerst­va vnitra pokusilo Lamanšský průliv překonat v malých člunech 785 lidí. Podle BBC se takto letos přes něj do Anglie dostalo už více než 13 000 lidí. Za celý minulý rok jich bylo 8 400.

Francouzsk­ý ministr Darmanin v pondělí varoval, že vracení migrantů může mít negativní dopad na francouzsk­o-britskou spolupráci a prioritou je podle něj záchrana životů. Darmanin rovněž odmítl návrh na vytvoření společného centra francouzsk­ých a britských pobřežních sil.

Londýn, který po brexitu učinil ze zpřísnění boje proti imigraci prioritu, dlouhodobě tlačí na to, aby Francie zintenzivn­ila své úsilí o předcházen­í nebezpečný­m plavbám přes průliv. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia