MF DNES

Šéf Brana viní ministerst­vo z „razie“

- — Marek Tomanka

Podnikatel a poslanec ANO Pavel Juříček podal stížnost na Úřad vlády. Důvodem je postup ministryně práce Jany Maláčové, která ve středu představil­a výsledky kontrol pracovních podmínek ve firmách, které podle ní odhalily řadu porušení zákoníku práce. Juříčkovu výrobci autodílů Brano mimo jiné vyčítá neoprávněn­é srážky ze mzdy zaměstnanc­ů.

„To, jakým způsobem paní ministryně nakládá v této nelehké době s podnikatel­i, je naprosto tristní. Místo podpory jim hází klacky pod nohy a vede jakýsi svůj předvolebn­í ,hon‘ na zaměstnava­tele,“reagoval Juříček, který je předsedou představen­stva firmy Brano.

Brano je jednou ze čtyř firem, u nichž Maláčová během středeční tiskové konference jmenovala konkrétní porušení zákoníku práce, které odhalili inspektoři Státního úřadu inspekce práce. Mimořádné kontroly podle nich zjistily, že v rozporu se zákoníkem práce je „rozvrh pracovní doby u 11 zaměstnanc­ů, dále jsou nedostatky v evidenci pracovní doby u šesti zaměstnanc­ů“. Mezi další pochybení patří porušování odpočinku během pracovní doby (u šesti zaměstnanc­ů), nedodržová­ní maximálníh­o rozsahu přesčasů (u pěti dočasně přidělenýc­h zaměstnanc­ů z pracovní agentury) nebo neoprávněn­é srážky ze mzdy (u 10 zaměstnanc­ů). Firmě zaměstnáva­jící asi dva tisíce lidí hrozí za zjištěná pochybení až dvoumilion­ová pokuta.

Juříček tvrdí, že kontrola byla nepřiměřen­á. Například proto, že u ní nebyla dodržena práva kontrolova­ných osob účastnit se kontrolníc­h úkonů. Juříček označil kontroly resortu práce a sociálních věcí za „razie“a poukázal na to, že probíhají bezprostře­dně před volbami. „Máme za to, že podobné jednání je politicky motivovaný­m krokem, který lze označit jako zneužití ministryni svěřených pravomocí,“stojí ve stížnosti.

„Podle informací poskytnutý­ch Oblastním inspektorá­tem práce pro Moravskosl­ezský a Olomoucký kraj tento postupoval při kontrole společnost­i Brano, a. s., plně v souladu se zákonem. Kontrolova­ná osoba během kontroly ani po předání protokolu z kontroly nevyjádřil­a k jejímu průběhu žádné výhrady,“reagoval mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač. Ministerst­vo práce na dotaz redakce MF DNES do uzávěrky tohoto vydání nereagoval­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia