MF DNES

Subjektivn­í odhad situace po volbách

-

Jsou tři možné povolební scénáře.

1. Obě koalice získají 101+ poslanecký­ch mandátů. Základní problém a jediný účel vzniku těchto koalic bude splněn, Andrej Babiš bude „vypuzen“. Co bude potom? Pět stran ve vládní koalici je velice riskantní projekt. Nejenže dojde ke rvačce o ministersk­é posty, ale nevím, že by Piráti a ODS k sobě nějak inklinoval­i. Pět stran nikdy ve vládě nebylo zastoupeno. Nejvíce tři a dost to drhlo. Takže dojde k naplnění slov J. Kodeta z filmu Pelíšky: „Dávám jim rok, maximálně dva.“A budou předčasné volby. Dávám tomu 20 %.

2. I když se to nezdá, možná je koalice ANO a ODS, a to bez Andreje Babiše, který se stáhne do pozadí. Bude-li tato možnost na stole, tak kongres ODS, který by měl být po volbách, zažije zemětřesen­í a prosadí se ti, kteří mermomocí po vládě touží a jsou schopni pro to udělat vše, i když před volbami říkali, že ANO nikdy. Dávám tomu 30 %.

3. To je izraelský scénář a dávám tomu 50 %. Vládu se nepodaří nikomu sestavit a ještě v průběhu mandátu současného prezidenta budou volby další. Jemu to bude rozhodně vyhovovat. Dále bude vládnout současná vláda. Řeči stran, že tato vláda nemá přijímat závažná opatření, by nebyly namístě, protože strany nejsou schopné se dohodnout o nové vládě. V Izraeli vládla vláda v demisi v řádu hodně měsíců a nebylo to zpochybňov­áno. Snad se nestane, že by se volby opakovaly jako v Izraeli čtyřikrát po sobě ve dvou letech. — Jiří Veleman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia