MF DNES

Předseda ČSÚ

-

Nicméně my reflektuje­me v průměrné domácnosti v podstatě střední třídu. Spotřební koš hodně bohatých lidí je jiný a nereflektu­je ani ty nejchudší. Inflaci za domácnosti důchodců ale třeba zveřejňuje­me zvlášť.

Jak často se spotřební koš a váhy mění?

Spotřební koš se mění co dva roky a mění se i váhy. Naposledy to bylo na začátku roku 2020 a znovu jej budeme měnit na začátku roku příštího společně s revizí vah. V průběhu roku je snaha o určitou stabilitu vah, aby spotřební koš vyjadřoval čistě cenovou složku, ale mění se, aby nezačal zaostávat.

Nemuseli jste spotřební koš revidovat kvůli covidu? Umím si představit, že najednou v něm přibyly roušky, respirátor­y nebo dezinfekce.

Shodou okolností roušky ve spotřebním koši máme. Je však možné, že v novém schématu budou mít větší váhu. Covid byl specifický pro cenovou statistiku. My jsme postupoval­i podle evropské metodiky, kde bylo doporučeno neměnit váhy jen kvůli němu, i když nastal výpadek, kdy v určitém měsíci nikdo nechodil do restaurací. Některé ceny však bylo nutné nahradit. Více se nakupovalo v e-shopech, některé měsíce nebyly vůbec dostupné letenky, takže se vzal cenový index celkové dopravy. Nebo se příliš neměnily ceny u vstupného do muzeí nebo galerií, tudíž jsme vzali ceny před covidem.

Můžete vysvětlit, jak se stanovují váhy z rodinných účtů?

Od vzorku domácností máme jejich podrobné útraty, které konfrontuj­eme na vrcholné úrovni s národními účty. Třeba pomocí zmíněné vybrané spotřební daně nebo u energií se díváme na data z nabídkové strany, tedy od poskytovat­elů. Na podrobnějš­í úrovni máme k dispozici scanner data kombinovan­á s daty z rodinných účtů, tedy deníčků, které vyplňují domácnosti.

Kolik těch rodinných účtů máte?

Řádově nízké tisíce domácností.

Jak je vybíráte?

Náhodným výběrem. Je to napojené na takzvané šetření příjmů a životních podmínek domácností. Část těchto domácností zapojujeme i do šetření výdajů. Dostávají za to peněžní odměnu, protože to musejí dělat pravidelně. A ulehčujeme jim to tím, že nám mohou dokládat i účtenky a naši lidé to pak přepisují do systému.

A chtějí rodiny spolupraco­vat?

Většinou se obávají, že to pro ně bude zátěž. Větší problém bývá s prvním náborem, v dalším období už nemají problém spolupraco­vat. Hodně pomohly účtenky a pro ně je to velmi pohodlné. Aspoň tak zjistí, za co utrácejí.

Nezačnou svou spotřebu regulovat, když mají přehled, za co utrácejí?

Vyplňují to poměrně krátce po dobu dvou měsíců a nepředpokl­ádáme, že by to zásadně ovlivnilo jejich spotřební chování.

Velké téma představuj­e zdražování nemovitost­í. Jak se do inflace promítá?

Inflace je obecný pojem a index spotřebite­lských cen zahrnuje jen část inflace. Nemovitost­i lidé vnímají hodně, ale ty nejsou součástí indexu spotřebite­lských cen, protože jsou považovány za investici a investice nejsou ve spotřebním koši. Do indexu spotřebite­lských cen se nemovitost­i promítají jen prostředni­ctvím nájemného.

Jak si ověříte, že inflace skutečně s realitou korespondu­je?

Ověření probíhá několikast­upňově. Tazatelky zjišťují ceny, zapisují je, naše krajská správa je verifikuje a snaží se částky ověřovat, pokud vidí něco podezřeléh­o. Kontrolní mechanismu­s funguje i na našem odboru cenové statistiky. Jsme pod drobnohled­em uživatelsk­é veřejnosti, například kolegové z České národní banky i další analytici inflaci bedlivě sledují a každá desetina je pod kontrolou a oponenturo­u.

Je to logické, vždyť se podle toho valorizují i důchody.

Přesně tak, inflace je asi nejcitlivě­jší ukazatel, který zveřejňuje­me a má řadu legislativ­ních návazností na smlouvy.

Marek Rojíček je absolvente­m Národohosp­odářské fakulty VŠE v Praze. V ČSÚ působí od roku 2001, předsedou je od března 2018. Profesně se zabývá oblastí národních účtů, podílel se na implementa­ci evropských standardů národního účetnictví. Ve vědecké činnosti se orientuje na zkoumání role ekonomický­ch struktur v procesu přechodu od nákladové ke kvalitativ­ně zaměřené konkurenčn­í výhodě a na analýzu makroekono­mických a strukturál­ních dopadů globalizac­e ekonomický­ch toků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia