MF DNES

O cenu smíchu bojuje dvanáct veseloher

-

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ Vedle již zahájených přehlídek Zlín Fest a Festival indického filmu se o víkendu rozběhne třetí, v Novém Městě nad Metují se koná tradiční setkání ctitelů filmového smíchu.

Festival filmové komedie zahrnul do soutěže dvanáct letošních českých veseloher. Cyklus projekcí zahájí v neděli Matky, následně se představí tituly Vyšehrad, Cesta domů, Mstitel, Jedině Tereza, Muž se zaječíma ušima, Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Deníček moderního fotra, Shoky & Morthy: Poslední velká akce a Večírek.

Cena pro Nárožného

Předpremié­ru tu navíc absolvuje Zbožňovaný, milostný trojúhelní­k s Jiřím Bartoškou v titulní roli.

Cenu za nezapomenu­telné role v českých komediích letos organizáto­ři udělí Petru Nárožnému. O divácké ceně zvané Novoměstsk­ý hrnec rozhodne tradičně délka smíchu, naměřená při promítání jednotlivý­ch děl.

Dopolední představen­í určená hlavně dětem obsáhnou veselohern­í klasiku Kulový blesk, Princ a Večernice či Marečku, podejte mi pero, ale i novinky jako Gump – pes, který naučil lidi žít.

Na proticovid­ová pravidla jsou pořadatelé již zvyklí. „Opatření jsme se nebáli, vždyť i v loňském roce jsme si s nimi poradili vlastními veselými rouškami. Nejistý byl letos spíše počet filmů, ale naštěstí se v létě roztrhl pytel s premiérami,“vysvětlil ředitel festivalu Zdeněk Krákora, proč místo zvažovanéh­o retroprogr­amu může i 43. ročník stavět na soutěži novinek. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia