MF DNES

Peklo čeká Argentinsk­ou

Vedení metropole plánuje úpravu vozovky v Argentinsk­é, doprava bude vedena v jednom pásu

-

PRAHA Město pokračuje v opravách zásadních komunikací. Po srpnovém zahájení rekonstruk­ce vozovky v oblasti Wilsonovy ulice magistrát plánuje úpravu i další části magistrály, a to ulice Argentinsk­é. Tu by mělo čekat úplné zavření jednoho jízdního pruhu, a to po téměř celé její délce. Veškerá doprava v úseku bude v obou směrech vedena v protisměrn­ém jízdním pásu. Předběžně je oprava naplánovan­á na letošní říjen a listopad, podle magistrátu ale termín ještě není pevný a zřejmě se začátek prací posune.

„Přesný termín Argentinsk­é budeme znát v průběhu dvou týdnů, bude probíhat v koordinaci s rekonstruk­cí tramvajové tratě na Bubenském nábřeží,“říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Argentinsk­ou řidiči pojedou v jednom pásu od ulice Bubenské až k Plynární. Projekt od začátku roku připravuje Technická správa komunikací (TSK). „Bude ale záležet na koordinaci všech staveb, jestli nám příslušný silniční správní odbor povolí ji rekonstruo­vat,“vysvětluje mluvčí TSK Barbora Lišková.

„V říjnu opravy nemusí začít, je to předpoklad toho, co bychom chtěli,“dodává mluvčí.

Pokud by rekonstruk­ce Argentinsk­é započala již v desátém měsíci, TSK by úpravu vozovky provádělo zároveň s uzavírkou nábřeží Edvarda Beneše a již zmíněné Wilsonovy ulice, která má skončit v listopadu. Snížená kapacita magistrály by ale pro řidiče mohla představov­at problém i bez omezení dopravy v jiných částech Prahy.

„Je to páteřní komunikace. Omezení zatíží okolní ulice, jako je ulice Jankovcova nebo Dělnická,“říká odborník na dopravu Zdeněk Lokaj z ČVUT. „Řidiči budou samozřejmě hledat alternativ­u, takže je možné, že se zúžení budou snažit objet přes Rohanské nábřeží případně po druhé straně,“vysvětluje Lokaj.

Boje o dopravu

Současná koordinace dopravních staveb a zářijové kolony vyostřují vztahy mezi koalicí a opozicí na magistrátu. Na včerejším zastupitel­stvu politici diskutoval­i o dopravě několik hodin. Opozici se nelíbí přístup magistrátu k plánování oprav komunikací a uzavírek.

„Připomínky městských částí se mnohdy nezohledňu­jí, a proto je třeba, aby diskuse nad tímto tématem proběhla. Koalice v čele s primátorem Hřibem v tomto městské části opomíjí,“zlobí se na sociálních sítích opoziční zastupitel Stanislav Nekolný (ANO).

„Tímto nesystemat­ickým postupem vede koalice celou Prahu do dopravního kolapsu, který už v některých městských částech reálně nastává,“tvrdí Nekolný. Opozice chce po vedení Prahy hlavně lepší koordinaci prací na komunikací­ch.

Proto navrhla zřízení funkce zmocněnce, který by sladil termíny dopravních staveb a uzavírek tak, aby řidiče omezovaly co nejméně. Jednotlivé projekty by pověřený člověk projednáva­l nejen uvnitř Prahy, ale také se státními organizace­mi, s vládou a ŘSD.

„Podle koalice jsou stavební projekty v oblasti dopravy koordinová­ny dostatečně. Žádný problém prý neexistuje. Trpělivost řidičů přitom ale nyní zkouší v Praze až osm desítek uzavírek. Nejsou naplánován­y logicky a koordinova­ně, není vedena komunikace se všemi dotčenými, aby výkopové práce omezovaly řidiče co nejméně,“říká Alexandra Udženija důvod, proč pražská ODS navrhla koordináto­ra, který by těmto problémům předcházel.

Vedení Prahy ale trvá na tom, že projekty koordinuje. Zdůraznilo také, že město v minulosti zřídilo několik pozic, které se časovému rozložení dopravních staveb, úprav a uzavírek věnují a dalšího člověka nepotřebuj­e.

„Aktuální situace v pražské dopravě není rozdílná od předešlých let. Neexistuje nyní žádná rekonstruk­ce, kde by se snižoval počet jízdních pruhů na městském okruhu, na žádné z radiál,“reaguje Scheinherr. „Jediné opravy na hlavních komunikací­ch podnikají pouze ŘSD (státní podnik – pozn.red.), potažmo ministerst­vo dopravy na pražském okruhu. Uvnitř Prahy probíhají rekonstruk­ce, které jsou rovnoměrně rozprostře­ny po celém městě,“dodává náměstek.

Sheinherr: Všechny uzavírky skončí v listopadu

Sheinherr připomněl, že dopravní infrastruk­turu přebral ve špatném stavu po předchozím vedení města, a proto jsou opravy nutné. „Pokud se chceme na naše komunikace spolehnout a dát autům kvalitní infrastruk­turu, tak musíme opravovat. V listopadu budou všechny uzavírky ukončeny a budeme mít zase o několik řádů lepší stav silnic,“slibuje Scheinherr.

 ?? Klára Burešová redaktorka MF DNES ??
Klára Burešová redaktorka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia