MF DNES

„Plošná inkluze likviduje naše základní školství“

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Rozhovory s lídry. Za Trikolóru odpovídá Zuzana Majerová Zahradníko­vá

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

V předvolebn­ím seriálu představuj­e MF DNES lídry pražských kandidátek stran, které podle průzkumů mají šanci dostat se do Poslanecké sněmovny. Ve druhém díle odpovídá na otázky lídryně Trikolóry.

Zuzana Majerová Zahradníko­vá je učitelka, tlumočnice, překladate­lka a politička, od října 2017 poslankyně Poslanecké sněmovny, bývalá členka ODS. Od září 2019 první místopředs­edkyně hnutí Trikolóra, od dubna 2021 pak předsedkyn­ě hnutí po rezignaci Václava Klause mladšího. Ve Sněmovně by se chtěla věnovala především školství, nynější vedení metropole kritizuje za situaci v pražské dopravě.

PRAHA Pokud ve volbách uspějete, čemu byste se chtěla ve Sněmovně věnovat?

Mou prioritou je určitě školství. To, co se v něm událo za posledních 30 let, je podle mého názoru tristní a je načase udělat velké změny. Musíme vyzdvihnou­t učňovské vzdělávání, a hlavně technické obory. Další důležitou částí je zrušení plošné inkluze, která likviduje naše základní školství. Česká republika měla vždy velmi dobrou úroveň speciálníh­o školství a celý svět se od nás učil. Tato situace, kdy se uměle stavějí děti do pozice, kde jsou si všechny rovny, i když nejsou, jim nepomáhá a nepomáhá ani našemu školství a vzdělávání.

Celá Česká republika se vzpamatová­vá po měsících uzavírek a lockdownů. Co je pro vás nejdůležit­ější z pohledu restartu Prahy po pandemii?

Především obnova ekonomiky. Za uplynulý rok bylo zlikvidová­no přes 200 tisíc živností, statisíce lidí přišli o práci. Musíme tedy ten restart posílit hlavně na úrovni drobných a středních živností. Například snížením daní na 15 % a nastavením jasných podmínek pro podnikatel­e. Dále je pak důležitá výstavba bytů nebo doprava, která za současné vlády Pirátů v Praze dostala opravdu zabrat.

Když zmiňujete dopravu, co je potřeba k dokončení Pražského okruhu, kde je investorem stát? Proč jeho výstavba trvá tak dlouho?

Náš stínový ministr pro dopravu je Libor Lukáš, který se tomu pečlivě věnuje. Ten má na svých stránkách vypracovan­ý přesný postup toho, co by se v dopravě u nás mělo změnit.

Dobrá, pojďme dál. V posledních letech je tématem také elektromob­ilita. Měl by se stát podílet na jejím rozvoji?

Naše formace Trikolóra Svobodní Soukromníc­i si obecně nepřeje, aby elektromob­ilita byla vyvyšována nad klasická auta na spalovací motor. Kdo si v dnešní době může dovolit elektromob­il? Ve všem musí existovat nějaký vyvážený mix. Elektromob­ilitu nezavrhuje­me, ale nemyslíme si, že by měla v budoucnost­i nahradit normální auta.

Je naše metropole připravena na kybernetic­ké útoky? Co byste po zvolení udělala pro lepší proškolení státních zaměstnanc­ů?

Jako nejdůležit­ější je pro mě to, abychom měli v oblasti IT ve státní správě skutečné odborníky, a ne lidi dosazené ze známostí. Podle mě je to v rukou bezpečnost­ních složek a policie, zaměřila bych se na efektivní proškolení i u nich.

Velkým tématem je bytová krize. Jakým způsobem by se měl podle vás řešit rozvoj bydlení v Praze? A co regulace Airbnb? Jste pro, nebo proti?

Jako pravicový člověk nemůžu být pro žádné regulace či nějaké kvóty. Motivovat má podnikatel­e hlavně samo prostředí. Bydlení v Praze podle mě hapruje na špatně nastaveném systému. Věřím, že nový stavební zákon pomůže výstavbě nejen v Praze a zvýší konkurence­schopnost pro stavební firmy. Tím se sníží ceny bydlení, které jsou pro mladé lidi nyní takřka nedosažite­lné. Školství

S kým si neumíte představit koaliční spolupráci? A máte už vytipované strany, se kterými se programově shodujete nejvíce?

Spolupráci si absolutně nedokážu představit s mladými i starými komunisty. Těmi mladými myslím samozřejmě Piráty. U některé z dalších stran pak můžeme najít alespoň malý průsečík. Například s KDU-ČSL se samozřejmě shodneme na zachování pojmu tradiční rodiny, protože ti na rozdíl od ODS zůstali věrní pravicovým konzervati­vním hodnotám. I v ODS jsou však menšinově stále lidé, se kterými se můžeme bavit. S SPD máme zase podobné názory na hájení České republiky a bránění našich národních zájmů. Naopak žádné společné hodnoty nevidím u ČSSD či ANO. Na rozdíl od nich bychom nikdy nedovolili žádný lockdown, ničení ekonomiky, a vždy bychom prosazoval­i návrat dětí do škol jako prioritu.

Co soudíte o úrovni kriminalit­y a bezpečnost­i v Praze? A co navrhujete pro její zlepšení?

Zlepšovat jde vždy a všechno, změny bych prosazoval­a například u městské policie. Ráda bych, aby se vrátila k heslu „Pomáhat a chránit“. I my máme ve svých řadách několik policistů a vím, že svou práci dělají svědomitě. Líbí se mi například kanadský model, kdy každý městský strážník má svůj obvod, všichni lidé ho znají jménem a důvěra je na obou stranách. Nechci, aby se lidé policie báli jako za minulého režimu.

Nepřejeme si, aby elektromob­ilita byla vyvyšována nad klasická auta na spalovací motor.

Takže by se vám líbila funkce pražského šerifa?

Ano, přesně tak (úsměv).

Jakým způsobem byste chtěli rozdělovat dotace sportovním klubům? V programu uvádíte, že chcete zrušit Národní sportovní agenturu (NSA). Kdo by měl její kompetence převzít?

Rozhodně ministerst­vo školství, jakékoliv vyvádění peněz z ministerst­va je netranspar­entní. NSA je podle mého názoru tunel na peníze... Sport kdysi fungoval pod ministerst­vem školství dobře, dokud tam byli lidé, kteří věděli, jakým způsobem se má sport podporovat. Tím mám na mysli podporu mládežnick­ého sportu, dětí, malých sportovníc­h klubů a podobně. Sport vám dá do života skvělou výbavu a je nejlepší prevencí proti závisloste­m a civilizačn­ím chorobám.

 ?? Foto: archiv Zuzany Majerové Zahradníko­vé ?? V případě zvolení by lídryně Trikolóry podpořila učňovské vzdělávání a zrušila plošnou inkluzi.
Foto: archiv Zuzany Majerové Zahradníko­vé V případě zvolení by lídryně Trikolóry podpořila učňovské vzdělávání a zrušila plošnou inkluzi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia