MF DNES

Extraligu vede devět sezon. Nyní pro ředitele Řezníčka možná začíná poslední

- Robert Rampa hokejový redaktor MF DNES

Hokejová extraliga se vrací do normálu, ale v mnoha ohledech přesto bude výjimečná. I proto, že se do ní vrací Jaromír Jágr. „Ten to bude hodně schytávat, chudák, ale já před ním smekám,“vykládá v rozhovoru pro MF DNES Josef Řezníček, ředitel extraligy. Její první kolo pokračuje dnes.

Proč to bude schytávat?

Někteří ho už zatracují, ale stejně na něj znovu přijdou. Co když je to opravdu naposledy? I já si občas říkám: Jardo, jsi vůl, proč tam lezeš? Jenže to je ta láska k hokeji! Obdivuju ho a budu ho před lidmi bránit.

Co na něm obdivujete?

Já končil ve 43 letech, ještě dva roky jsem mohl hrát, ale titul s Karlovými Vary mě přesvědčil, že krásnější chvíli pro odchod nezažiju. Na to asi čeká i Jarda. Cítí zodpovědno­st, má záchranářs­ký pud. Myslí si, že když nebude hrát on nebo Plekanec, kladenský hokej půjde do kytek. Možná, když se mu teď podaří něco v osobním životě, taky si řekne: Dobře, teď je konec.

Co máte na mysli?

Co jsem si přečetl, baví se s partnerkou o svatbě. To by ho posunulo úplně jinam. Teď má v hlavě hokej, hokej, hokej. Obdivuju, jak v něm umí chodit, na svou výšku a váhu má stále neskutečné ruce, i když nohy třeba už bolí. Znám to sám, přeju mu, až za deset let skončí, aby mohl chodit.

Po tolika letech ve funkci, umíte se ještě těšit na novou sezonu?

Moc. I proto, že za poslední dva roky se jedna nedohrála a další probíhala kostrbatě. Bylo to vyčerpávaj­ící. Teď máme jen minimum překážek a já budu zase jezdit po stadionech. Uvidím hokej a po cestě domů budu přemýšlet, jestli hráli naplno, komu se dařilo... Moje čistě profesioná­lní perspektiv­a se hodně posouvá do zóny fanouška.

Vážně?

Fanoušek se chytá opěrných bodů – Krejčí, Jágr, brankář, cizinec. Mě osobně zajímá v Liberci Slovák Záborský. Přichází z Finska a může se stát kometou extraligy. Sleduju i to, které týmy budou hrát moderně.

Které týmy se tak prezentují?

Určitě Třinec, umí to i Liberec. Čekám, jestli dokáže hrát stejný hokej Plzeň. Doteď měli Gulaše, mladé hráče a každou sezonu jeli přes kopírák. Moderní hokej je, když se pravidelně objevují určité prvky, toho se Plzeň držela.

Teď by nemusela?

Ne nutně, pomáhají vazby trenérů na silné zázemí. Ale když často střídáte trenéry a každý chce něco zkoušet, hráči zvedají prst, že takhle ne. Klub pak běží divným směrem, byť do toho sype peníze, což byl dosud příklad Pardubic či Třince před lety.

Jak se liga za vašeho řízení změnila?

Vyrostla! Divácky, popularito­u, technologi­cky i finančně. Proti západu či severu Evropy je extraliga finančně velmi silná.

A kvalitou na ledě?

Těžko srovnávat s dobou, kdy tu hráli Strakové a Čajánkové, osobnosti z generace Nagana. Hokej se vyvíjí. Nejsem si jistý, jestli udělala takový progres, i když tu je

Jágr. Výkonnostn­ě skokově neroste, to bychom museli mít jiné finanční možnosti, lákat jiné hráče.

Dokáže extraliga připravit na olympiádu Davida Krejčího?

Ano. To bude čistě o Davidovi. Bude hrát hodně? Vezme na sebe zodpovědno­st? Bude se mu dařit a najde v týmu symbiózu?

V čem bude sezona výjimečná?

Programem, hokej bude dennodenní­m chlebem. Doufám, že v tabulce patnácti týmů uvidíme i nějaké překvapení. Jména na papíře neznamenaj­í úspěch.

Jste rád, že se bude sestupovat?

Předloni kluby sestup nechtěly, stresoval je, ale viděli jsme dramaticko­u sezonu. Chápu jejich pocity, hrozbu ztráty sponzorů, partnerů a peněz, ale potřebujem­e ligu zredukovat a primárně by přece mělo jít o sport. Jsi nejhorší? Měl bys nějakým způsobem vypadnout,

nebo si to uhrát v baráži.

Boj o záchranu je divácky atraktivní. Před covidem na extraligu přišlo přes dva miliony lidí. Budete konkrétní?

Mueller, to je hráč! Zmiňoval jsem Záborského, další Slovák Daňo je v Třinci, dobře se v Plzni jeví Švédové Thorell a Blomstrand, kladenský brankář Bow. Mám jasnou představu, jak to s Kanaďany chodí. Doufáte, že jeden bude špičkový. Tři budou průměrní a dva v listopadu pošlete domů. Skauting u nás ještě není na nejlepší úrovni, ale zároveň Jágra chápu. Když začal shánět posily, trh byl rozebraný.

Kladno se bude asi hlavně chtít zachránit. Kdo má naopak z první ligy na postup?

Jihlava, Vsetín a Poruba.

Extraligu už roky řídí svaz, kdy ji převezmou kluby? Takový záměr avizují už dlouho.

Výkonnostn­ě extraliga neroste, to bychom museli mít jiné možnosti.

Teď vyřešily boj o marketingo­vou smlouvu a řeší, jak zprofesion­alizovat aparát Asociace profesioná­lních klubů. Následné převzetí je jednoduchá věc. Do konce kalendářní­ho roku musí svaz požádat a od 1. května dalšího roku přebírají řízení. Myslím, že se dopisu můžeme dočkat už letos, ale nerad bych předbíhal.

Vy byste pokračoval?

Máme s kluby dohodu, že ne. Z osobních důvodů, které ale nebudu komentovat.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia