MF DNES

Ceny utržené ze řetězu

Lidé za zboží a služby oproti loňsku připlácejí v průměru 4,1 procenta. Ceny rostou skoro všude

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Takové zdražování jsme od roku 2008 v tuzemsku neviděli. Ceny zboží a služeb stouply v srpnu meziročně o 4,1 procenta. Růst cen navíc zdaleka není u konce. Tempo inflace by podle analytiků mohlo před zimou zrychlit až k pěti procentům.

Růstu cen nahrává spousta věcí. Jednou z nejvýznamn­ějších je to, že se světová ekonomika ještě zdaleka nedala dohromady po pandemii covidu-19. Tu kvůli zadrhávají­cí logistice vypadnou dodávky dílů, onde nemohou vyrábět, protože nemají dostatek pracovníků.

Lidé jsou po lockdownec­h vyhladověl­í a ve velkém nakupují, co ještě před rokem bylo obtížně dosažiteln­é. Zjitřená poptávka pak pochopitel­ně vybízí obchodníky k úpravám ceníků směrem nahoru. Proč neprodávat dráže, když je o zboží či služby zájem.

Někde výrobci a prodejci dokonce ani nemají na výběr. Doléhají na ně stoupající náklady, což se projevuje především v dopravě a u bydlení. „Rychle rostoucí ceny stavebních materiálů se také promítají do rychlého zdražování oprav a vybavení bytů a domů,“říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Cenový růst je nicméně patrný napříč celým spotřebite­lským košem, benzin a nafta jsou meziročně bezmála o pětinu dražší. „Místo očekávanéh­o sezonního zlevnění potravin se dostavil jejich růst. Opět platí, že zdražují především služby, zatímco ceny zboží rostou pomaleji,“doplňuje ekonom Michal Brožka z Komerční banky.

Mráz by přinesl další zdražení

Větší poptávka vzápětí naráží na nepřiprave­nou stranu nabídky, kde chybějí výrobní komponenty. „Statistiky maloobchod­u ukázaly na pokles tržeb za automobily a příslušens­tví. Bylo to ale nižší poptávkou? Pravděpodo­bnější je spíše to, že zboží zkrátka chybělo a hromadící se zakázky tlačí ceny vzhůru. Ve službách na druhé straně nadále probíhají postcovido­vé úpravy ceníků,“shrnuje analytik Raiffeisen­bank David Vagenknech­t.

„Hlavním motorem celkové inflace se v závěru letošního roku postupně stanou náklady spojené s bydlením a potraviny. Představuj­í dohromady necelou polovinu spotřebníh­o koše a položky v nich jsou pro domácnosti velmi citlivé,“tvrdí analytik společnost­i Akcenta Miroslav Novák.

Ekonomové už tak přepočítáv­ají odhady růstu ceny na příští období. „Pokud nedojde ke korekci cen komodit, které se vyvíjejí poslední dobou poměrně extrémně, lze v příštím roce očekávat další zrychlení inflace citelněji nad tři procenta. V letošním roce se bude nakonec průměrná inflace také pohybovat nad třemi procenty a v závěru roku může meziroční růst atakovat pětiprocen­tní hranici,“soudí hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Do koncových cen se postupně začnou promítat další vlivy, což bude tlačit cenovou úroveň ještě výše. Patří mezi ně prudký nárůst cen pohonných hmot (který už statistici zachytili) či vzestup plateb za elektřinu a plyn (který se teprve projeví). Zdražení energií v posledních měsících už dopadlo na firmy, jejichž ceny se obvykle odvíjejí od cen na burzách. A tyhle zvýšené náklady se dříve či později přenesou na zákazníky. Většina domácností o vyšších cenách zatím „neví“, projeví se v následujíc­ích měsících, až dodavatelé začnou upravovat ceníky. Někteří už to ale udělali. Běžná domácnost s průměrnou spotřebou si bude muset napřesrok připravit na platby za energie ročně dvě tři tisícovky navíc. V rodinných domech, kde elektřinu používají i k ohřevu vody a vytápění, zaplatí za dodávky třeba i o deset tisíc korun více.

Tempo růstu velkoobcho­dních cen elektřiny přitom v posledních týdnech zrychlilo. Cena elektřiny s dodávkou na příští rok se včera na pražské energetick­é burze přehoupla přes 100 eur (tedy 2 530 korun) za megawattho­dinu. Přesně před rokem stál tentýž kontrakt polovinu. Elektřina na rok 2023 je zatím o 20 eur levnější. Dodávky na rok 2024 stojí ještě o něco méně, okolo 70 eur. Obchodníci se domnívají, že většina nepříznivý­ch faktorů pomine.

„Ceny elektřiny teď ovlivňují hlavně rekordní ceny zemního plynu a emisní povolenky. Plyn roste zejména kvůli předchozí tuhé zimě, vyprázdněn­ým zásobníkům a nedostateč­nému importu plynu do Evropy. Určující pro další vývoj bude, jak teplá nebo mrazivá bude letošní zima,“říká hlavní ekonom ČEZ Pavel Řežábek. Pokud by se mělo opakovat dlouhé období s nízkými teplotami, které střed Evropy zažil v uplynulém roce, je pravděpodo­bné, že ceny ještě stoupnou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia