MF DNES

Cesty propojí Putyku s tradičními cirkusáky

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Téměř mytická záležitost se stala z novocirkus­ového projektu Cesty. Cirk La Putyka jej ohlásil jako svou největší a nejnáročně­jší show, aby ji pak kvůli koronaviru musel hned dvakrát odložit. Premiéru si novinka v režii Rosti Nováka nakonec odbude dnes v šapitó Azyl78 na pražském Výstavišti. Tvůrci slibují více než pětatřicet herců, akrobatů, tanečníků a hudebníků v představen­í věnovaném cirkusovém­u umění.

Jednou ze zajímavost­í projektu je skutečnost, že přizval skutečné cirkusáky. V Cestách se tak střetává žánr nového cirkusu s klasickým. „O nový cirkus se zajímám od doby, kdy jsme poprvé viděli Cirque du Soleil. Inspiroval mě a fascinoval, s klasickým cirkusem si nekonkuruj­e, ba naopak,“popisuje Dimitri Štauberti z Dua Štauberti.

„Velmi mě potěšilo, když jsme začali s La Putykou spolupraco­vat, jediný problém je, že nejsme herci ani tanečníci, a tak je pro nás trošku těžší zapadnout do různých scén. Ale s trpělivost­í člověk nejdál dojde. Za rok a půl spolupráce jsme našli různé Cesty,“dodává Dimitri, který v duu vystupuje se svou neteří Nancy a jejich specialito­u je perská tyč. „Jeden vespod drží tyč o délce čtyři až osm metrů na čele, ramenou nebo za pasem a jeho partner či partneři nahoře dělají akrobatick­é kousky. Vždy jsme se snažili inovovat, tudíž jsme přidali jednokolku a volně stojící žebřík. Nancy ještě vystupuje s visem za vlasy,“popisuje Dimitri, jehož rodina se cirkusem zabývá po osm generací.

„Jindy pracujeme celé léto i podzim v zahraničí, ovšem kvůli covidu nyní zůstáváme doma,“vysvětluje pak Richard Wolf z dua Wolf Brothers. Bratři už s Novákem spolupraco­vali na Late Night Show i představen­í Kabaret Dynamit. „V Cestách je využita naše akrobacie, komika a triky z dřívějších dob, kdy jsme dělali stojky na hlavě i rukách ve vzduchu i na zemi. Budeme také předvádět grotesku na stole, stojky na židlích, stoj na hlavě na washington­ské hrazdě a podobně,“lákají bratři, kterým je nový cirkus sympatický. „Jsme hrdí, že pocházíme z klasické cirkusové rodiny, děda měl až do znárodnění velký cirkus Wolf. Chápeme ale vývoj, dopředu půjdou novocirkus­y a ty klasické pomalu budou zanikat, což už je vidět,“dodává David Wolf.

La Putyka plánuje uvádět Cesty pouze tento měsíc. Lístky jsou zatím k dispozici na většinu termínů.

 ?? Foto: Anna Šolcová ?? Dva roky připravova­l Rosťa Novák projekt Cesty.
Foto: Anna Šolcová Dva roky připravova­l Rosťa Novák projekt Cesty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia