MF DNES

MHD jezdí o tisíce lidé méně

- Www.prististan­icesvet.cz

PRAHA Městskou hromadnou dopravu v Praze využívá denně asi o 200 tisíc až 300 tisíc cestujícíc­h méně než před pandemií covidu-19. Největší pokles eviduje metro, které využívá místo někdejších asi 1,13 milionu v současné době 814 tisíc lidí denně. Část chybějícíc­h cestujícíc­h jsou turisté, kteří do Prahy nepřijíždě­jí, a část lidí přesedla do aut.

Vyplývá to z dokumentu, který pro magistrát připravila organizace Ropid.

Přestože počet cestujícíc­h mírně roste, stále nedosahuje úrovně před pandemií. Největší pokles proti normálu sice zaznamenal­o metro, a to o 28 procent méně cestujícíc­h, nejméně však lidé v metropoli využívají autobusy. V jejich případě je pokles o 27 procent z původních 1,015 milionu cest denně na nynějších 737 tisíc.

Naopak nejvíc lidé využívají tramvaje, kterými se denně sveze 907 tisíc lidí, což je o 18 procent méně proti době před covidem.

Letos v červnu MHD využívalo denně o 23 až 41 procent méně lidí, než tomu bylo před pandemií.

Přestože se veřejná doprava vrátila od začátku školního roku k běžnému provozu, stále platí kvůli covidu některá omezení. Například je je omezen provoz linky číslo 119 na letiště. Půlhodinov­ý interval zůstává u linky AE, která jezdí z centra na letiště. Prodloužen­y jsou intervaly nočních linek a do odvolání jsou zrušeny noční rozjezdy příměstský­ch vlaků. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia