MF DNES

Pivo zdraží, čeští pijáci tržby nezachráni­li

Pivovary od října zdraží čepované pivo, reagují tak na snížené tržby. Prazdroj například loni prodal o 111 milionů piv méně než v roce 2019. V Praze budou mít problém hlavně menší výčepy.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Na pivo si v hlavním městě Pražan může zajít do více než tří tisíc podniků. Od října si však v řadě z nich zřejmě bude muset zvykat na desítku či dvanáctku o několik korun dražší. Může za to mimo jiné pandemie koronaviru a s ní spojený odliv cizinců.

„Léto u nás zachránili čeští turisté, kteří plně nahradili zahraniční klientelu,“říká František Novotný z Restaurace U Pinkasů. V této tradiční české hospodě nedaleko Václavskéh­o náměstí byla v tomto týdnu k vidění fronta na volný stůl až ven na chodník. Pravidelný host z minulého století Bohumil Hrabal by měl jistě radost.

Odliv zahraniční­ch hostů pocítili také U Fleků. Více než 500 let stará restaurace se zaměřuje především na cizince. „Jelikož náš podnik sídlí v centru Prahy, tak za nás by pomohlo určité plné uvolnění cestovního ruchu,“konstatuje zaměstnane­c restaurace. Jestli budou zdražovat pivo pro konzumenty, zástupci hospod komentovat nechtěli, pivovary však již zdražení avizují.

PRAHA Skončila pětina podniků

Z gastro trhu odešlo přibližně 20 procent firem, polovina z nich však našla nové investory nebo byly schopné najít zdroje na rozjetí nového byznysu. „Po ukončených kompenzací­ch a slabě se obnovující poptávce to bude pro mnoho podnikatel­ů do příštího jara ještě velmi těžké období,“konstatuje Luboš Kastner, člen představen­stva Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR (AMSP ČR) a garant projektu Moje restaurace.

Z části tyto tržby nahradili tuzemští pijáci, ale hospodám stále chybí významná část osazenstva, se kterou mohli počítat před začátkem pandemie. „Češi se přibližně z devadesáti procent vrátili. Možná objevili

O tři procenta? i hospody, do kterých dříve nechodili. Když jdete po Vinohradec­h a po rezidenční­ch částech, tam se poptávka obnovila silněji než v centru města. Ve středu města kromě turistů chybějí i zaměstnanc­i firem, kteří jsou stále částečně na home office,“doplňuje Kastner.

Zdražení o tři procenta

Na propad tržeb reagovaly jako první pivovary. Plzeňský Prazdroj od října upravuje ceník svých produktů, v průměru dojde ke zvýšení o tři procenta. Změny zahrnují většinu produktů Prazdroje, v průměru o 46 haléřů na půllitr.

„U balených piv zdražujeme především ležáky a prémiová piva. Většina výčepních piv v lahvích a plechovkác­h zůstane na stejné ceně jako doposud, stejně jako stále populárněj­ší Birelly. U čepovaných piv v sudech a tancích dochází k úpravě ceníku poprvé po třech letech, a to napříč portfoliem,“informuje Zdeněk Kovář z Plzeňského Prazdroje.

U čepovaných piv sahá Prazdroj k úpravě ceníku poprvé od roku 2018. Po celou tuto dobu, kdy inflace kumulovaně přesáhla 8 procent (jen loni činila inflace 3,2 procenta), držel ceny na stejné úrovni, aby se sektor hospod a restaurací dokázal vyrovnat se všemi změnami, které ho postihly. „Šlo o důsledky zavedení regulací jako EET a zákazu kouření a v posledním roce o dopady covidové pandemie. V celém jejím průběhu Prazdroj výrazně pomáhal restaurací­m a do jejich podpory investoval přes půl miliardy korun. Ať již v podobě bezplatné výměny prošlého piva, investic do venkovních posezení a dalšího vybavení, distribuce odnosek na čepované pivo s sebou, nebo formou odložení plateb,“doplňuje Kovář.

Prazdroj loni prodal v tuzemsku o 111 milionů piv méně než v roce 2019, to znamená meziroční pokles objemu o osm procent.

Dopad pocítí menší výčepy

Zájem o setkávání u piva byl přitom zřejmý a návštěvník­y neodrazova­ly ani restrikce v podobě maximálníh­o počtu čtyř lidí u jednoho stolu. „Lidé v Česku se po znovuotevř­ení vrátili do restaurací a hospod, je vidět, že mají chuť se setkávat s přáteli u piva. Letošní červen i červenec překonaly loňské prodeje, a dokonce i předloňské předcovido­vé výsledky, kdy bylo téměř celé léto krásné počasí,“říká Kovář.

Ke zdražení už od začátku letních prázdnin se uchýlily také Pivovary Staroprame­n. „Společnost přistoupil­a k úpravě ceny vybraných sudových a tankových piv od 1. července 2021. Hlavním důvodem byl znatelný nárůst cen některých klíčových vstupů, především pak vody, energií, ropy. V průměru se cena navýšila o 2,9 procenta,“popisuje mluvčí Pivovarů Staroprame­n Denisa Mylbachrov­á.

Připomíná, že za velkým propadem bylo i menší množství akcí v uzavřených prostorech hal. „Po dlouhou dobu byly také pozastaven­y či omezeny kulturní, sportovní a společensk­é akce včetně těch v O2 areně, kde se čepuje naše pivo. Jsme velice rádi, že se její provoz postupně obnovuje, a věříme, že se ho díky stanoveným pravidlům podaří udržet,“říká Mylbachrov­á.

Dopad podle Kastnera pocítí v dlouhodobé­m horizontu především menší výčepy. „Pro ty podniky, které nejsou tak vyhlášené, nevypadají pěkně a nestarají se o hosta příjemně, může být dopad velký. Host po covidu více arbitruje své výdaje a je jasné, že své peníze chce dát těm, kteří nabízejí lepší zážitek, kvalitu a péči. V říjnu navíc zdraží pivo od pivovarů a cenový růst se nezastaví, naopak. Český trh je cenou piva stále hluboko pod úrovní, kde by měla být. Nekvalitní pivnice a hospody tedy budou pod ještě větším tlakem,“dodává Kastner.

 ??  ?? Velké pivovary oznámily zdražení piva. Restaurace zatím neprozrazu­jí, jak na to zareagují. Ilustrační foto: Michal Růžička, MAFRA
Velké pivovary oznámily zdražení piva. Restaurace zatím neprozrazu­jí, jak na to zareagují. Ilustrační foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia