MF DNES

Tenis a tečka za covidem

Karolínu Plíškovou přesvědčil k očkování její pokusný králík. Spousta dalších ho ovšem odmítá

- Karel Knap reportér MF DNES na US Open

Kdyby se v jedné místnosti sešli nejzavilej­ší tenisoví příznivci a odpůrci očkování proti koronaviru, vypukla by asi zatraceně ostrá přestřelka. Slovní samozřejmě.

Neshodnou se šampioni Murray s Djokovičem, stejně jako krajanky Azarenková se Sabalenkov­ou z Běloruska, nebo Češky Vondroušov­á s Krejčíkovo­u.

Vakcínu si dosud nechala píchnout necelá polovina žen a o něco víc než půlka mužů.

Padesát procent je dost málo ve srovnání třeba se zámořskými profesioná­lními ligami, v nichž se pohybují kolem devadesátk­y a vyvíjejí na své zaměstnanc­e silný tlak.

Průměr na WTA zvedají české tenistky, jak v New Yorku potvrdila Markéta Vondroušov­á: „Z našich holek není očkovaná snad jedině Bára Krejčíková.“

Majitelka stříbrné medaile z Tokia bez okolků vyprávěla, že se k „tečce za covidem“nemusela dlouho odhodlávat.

„Neuvažoval­a jsem nad tím, že by mi očkování mělo ublížit. Nechala jsem si ho dát jako každé jiné už odmalička.“

Naopak Krejčíková žhavé téma na US Open příliš rozebírat nehodlala: „Názor mám, ale nechci ho rozpitváva­t. Ať se každý – s ohledem na vlastní zdraví – rozhodne sám.“

Od jara postupně měnila názor Karolína Plíšková, což zvesela líčila na Flushing Meadows.

„Jsem očkovaná. Nejdřív jsem úplně nechtěla, ale přehodnoti­la jsem situaci. Nechala jsem se přemluvit od (manžela) Michala, který šel jako první a nic se mu nestalo. On byl takový můj pokusný králík.“

Bubliny už ne

Podobně jako u části širší veřejnosti panují mezi sportovci obavy z dlouhodobě­jších vedlejších účinků vakcín. Někteří věří spíš „alternativ­ním“zdrojům informací. Další řeší v nabitém programu správné načasování kvůli okamžité reakci organismu.

Taková Petra Kvitová se po dubnovém očkování v americkém Charleston­u

chvíli necítila úplně svěží. „Měla jsem zimnici a těžké nohy, začala jsem se potit. Nebyla jsem fyzicky připravená na tréninky. Ale prý je to v pořádku, tělo se s tím popralo,“popsala.

Kromě vědomí, že přispěly ke kolektivní imunitě lidstva proti chorobě, která si na celé planetě vyžádala přes 4,5 milionu obětí, zmíněné hráčky touží po návratu ke svobodnému životu na okruhu.

V bublinách, do nichž je pořadatelé zavírali, zvlášť některé propadaly splínům. Chyběla jim přítomnost diváků na kurtech, která tolik osvěžila vrcholící newyorský podnik.

Proto celebrity Azarenková, Murray nebo Nadal naléhají na ostatní, aby zvýšili procento chráněných a usnadnili organizaci akcí.

Kočkování kvůli očkování ovšem asi jen tak neustane, protože se Srb Djokovič, Řek Tsitsipas či Běloruska Sabalenkov­á ze svých postojů nechystají ustoupit.

Zaberou výhody?

WTA, ATP ani ITF po pracovně právní stránce nemají na hráčky a hráče tak mocné páky jako NHL na hokejisty či NBA na basketbali­sty.

I proto se účastníci lednového Australian Open patrně rozdělí na dvě party. Očkovaní by se měli dočkat úlev v karanténě a mohli by u protinožců odehrát jeden přípravný turnaj navíc.

Potvrzení o vakcinaci s sebou v tenisové branži zatím nepřináší zázračné výsady, určité výhody ale ano. Bez něj by z US Open museli odstoupit hráči označení za blízký kontakt nakažené osoby. Očkovaného vyloučí leda pozitivní test.

„Fakt by mě mrzelo, kdybych po tvrdé přípravě zmeškala kvůli covidu grandslam a ještě dva týdny trčela v karanténě,“pravila Plíšková. „Očkování nevylučuje riziko, ale snižuje ho.“

V New Yorku kvůli nákaze nenastoupi­la Američanka Keninová. Potvrzený covid u trenéra znamenal stopku pro francouzsk­ého veterána Simona.

Šéfové nemohou zvýšit proočkovan­ost mezi tenisty silou. Leč výrazná privilegia by zabrat mohla.

„Uvidíme, jak se vše vyvine,“říká neurčitě Krejčíková. „Zatím mi očkování nikdo nenakázal. Uvidíme taky, jak bude covid postupovat.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia