MF DNES

Návraty hvězd

David Krejčí je zpátky v extralize. Jaký byl comeback dalších legend?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Zanechali za sebou v NHL perfektní statistiky, ale do sportovní penze se jim zdaleka nechtělo. Naopak v nich plála nezměrná touha zahrát si ještě před blízkými a v zemi, kde se hokej naučili. Včera se mezi slavné navrátilce zařadil i David Krejčí, který se v Bostonu vypracoval mezi legendy. Jeho premiéra v olomouckém áčku proti Mladé Boleslavi skončila výhrou 3:2 v prodloužen­í, na začátku druhé třetiny šikovnou tečí srovnával na 1:1.

MF DNES připomíná, jak se vracely další hvězdy do extraligy. A jaký příběh Krejčí napodobí?

„Z návratu jsem měl trošku obavy,“přiznával třeba Martin Straka. Zvládl ho úžasně.

Tři zápasy, čtyři góly a spousta parádních akcí. Přitom mimo led nezažíval plzeňský kapitán snadné časy. Po trénincích chvátal do kanceláře, kde se rozkoukáva­l jako generální manažer. A ze zimáku na hotel. Domů nemohl, protože v jeho nově postaveném baráčku prasklo potrubí. „A voda vyplavila pokoje,“líčil tehdy Straka. „Bydlíme teď v 1+1, a i když spím na gauči, je to v pohodě. Mám to aspoň blíž na zimák.“

Straka nakonec v extralize odsloužil šest sezon. Před osmi lety už jako hrající majitel slavil titul a i po čtyřicítce si v nejvyšší soutěži držel brilantní průměr bodu na zápas. Právě ke Strakovi se nejčastěji přirovnává Krejčího návrat. Oběma nápaditým útočníkům v pětatřicet­i vypršela smlouva v NHL, kde se ještě rozhodně neřadili ke komparzist­ům. Naopak! Oba patřili k nejprodukt­ivnějším hráčům mančaftu.

Šmejd Ručinský a změny

O poznání složitější extraligov­é entrée poznával v září 2008 Strakův spoluhráč z Nagana Martin Ručinský. Místo mateřského Litvínova si vybral Spartu. „Slyšel jsem, že jsem ji vzal kvůli penězům, ale byla to jedna z nejnižších nabídek, co jsem dostal,“dušoval se pro bezfrazi.cz. „Na stadion jsem to ale měl šest minut a v kabině se sešli skvělí kluci.“

K obnovené premiéře vyrazila sparťanská posila do Litvínova, kde se na ni snášel vytrvalý pískot a bučení. Nad střídačkou visel transparen­t, který zase dával za příklad místní ikony Reichla se Šlégrem: „Alby + Guma: patrioti. Rúča: zaprodaný šmejd.“Angažmá ve Spartě se Ručinskému nepovedlo. Nevynikal, trápila ho kyčel a spolužáci Reichel se Šlégrem ho nakonec přemluvili do Litvínova. Fandům tam na usmířenou koupil dva sudy piva a na ledě se Ručinský v dubnu 2015 odvděčil historický­m zlatem.

Mimochodem, o Krejčího se zajímaly kluby z extraligov­é špičky, ale jeho mistrovská vidina nezvábila. Mazaný centr naopak ujistil, že ročník odehraje v Olomouci. „Jenže sezona je dlouhá. A přestupy končí až 31. ledna,“pousměje se třinecký sportovní ředitel Jan Peterek.

Změna extraligov­é adresy stejně jako Ručinského nakopla i Petra Nedvěda.

Bývalý centr Pittsburgh­u nebo New York Rangers si na podzim 2007 pochvalova­l, že ve Spartě nastupuje s bratrem Jaroslavem, ale osobní nebo týmový úspěch v Praze nezažil. Po roce se Nedvěd přesunul do Liberce, kde pravidelně sbíral přes padesát bodů za sezonu a vysloužil si i nominaci na olympiádu 2014 v Soči.

Únorovou výpravu do Pekingu nezavrhuje ani Krejčí. „Návratem mě překvapil. Pořád ho ale považuju za elitního centra, se kterým počítám,“říká Nedvěd už jako generální manažer, jenž bude skládat reprezenta­ční soupisku do Číny.

Patrioti bez zlaté tečky

Přes roční okliku v ruském Omsku se z Ameriky do extraligy vrátil Martin Erat, který Kometu Brno dovedl ke dvěma titulům. Další zlaté happy endy ale machři, kteří se pohybovali kolem magické tisícovky startů v NHL, nezažili.

Třeba Robert Reichel v Litvínově vyčníval, ale průměrný tým jako lídr ani jednou neprovedl přes čtvrtfinál­e. Tomáš Plekanec se zase před třemi lety vrátil do rodného Kladna, které vysekával z první ligy. Jeho odskočení za zlatým snem do Brna loni zhatila pandemie a poté onemocnění maminky Květy. Teď je obětavý centr zase v Kladně, kde už čtvrtým rokem poutá pozornost hrající šéf Jaromír Jágr. Oba veteráni na jaře proklestil­i Rytířům cestu zpět mezi domácí elitu. A jejich příběhy stejně jako Krejčího od včerejška pokračují v extralize.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Gól při premiéře David Krejčí (na snímku uprostřed) skóroval proti Mladé Boleslavi zkraje druhé třetiny.
Foto: Profimedia.cz Gól při premiéře David Krejčí (na snímku uprostřed) skóroval proti Mladé Boleslavi zkraje druhé třetiny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia