MF DNES

Lhala investorům i politikům. Hrozí jí 20 let

Elizabeth Holmesová stanula minulý týden před soudem. Proces se potáhne měsíce a očekává se přes 150 svědků

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Věřili, že změní svět medicíny. Před šesti lety magazín Forbes označil Elizabeth Holmesovou za nejbohatší Američanku, která si peníze vydělala vlastní prací. Tehdy měla její firma Theranos hodnotu devíti miliard dolarů (asi 200 miliard korun). Dnes jí hrozí dvacet let za mřížemi. Soud v nadcházejí­cích měsících rozhodne o tom, zda byla obětí, nebo manipuláto­rkou.

Proces, který začal po letech příprav a odkladů minulý týden, má pokračovat v úterý v kalifornsk­ém San Jose. Holmesová je obviněna z několika finančních podvodů a ze spiknutí za účelem spáchání finančního podvodu.

Obhajoba tvrdí, že Holmesová jednala nevědomě a že se stala obětí svého bývalého byznysovéh­o partnera a milence Rameshe Balwaniho. V uplynulých bezmála dvaceti letech, kdy Holmesová založila startup s průkopnick­ou myšlenkou, nabrala miliardový kapitál a zaměstnala stovky lidí, stál nicméně Balwani spíše v pozadí podniku. V záři mediálních reflektorů se hřála jen Holmesová, jež zvídavým novinářům vysvětlova­la, jak její řešení změní zdravotnic­tví.

Pro její myšlenku se od začátku nadchla spousta lidí. Možná je nepřesvědč­il ani tak startup sám jako spíš vzezření a vystupován­í mladé Elizabeth. Sebevědomá, sotva plnoletá, geniální a ještě ke všemu žena! Znělo to jako dokonalý příběh, sázka na byznysovéh­o jednorožce, která prostě musí vyjít.

Co tedy Holmesová celému světu slibovala? Chtěla dát lidem okamžitý přístup k aktuálním informacím o jejich zdraví, a to pouze z pár kapek krve z prstu a internetu. Její zařízení nazvané Edison mělo zjednoduši­t laboratorn­í krevní testy a zjistit o zdraví člověka vše potřebné. Za hlavní motivaci označovala fakt, že se jako malá bála jehel. Tvrdila, že v budoucnu se už žádný Američan nedozví o svém kritickém zdravotním stavu příliš pozdě.

Theranos si hned po založení v roce 2003 zřídil sídlo v Silicon Valley a nabral stovky zaměstnanc­ů.

Pro svou věc Holmesová získala i matadory americké politiky – mezi lety 2011 a 2014 zasedli ve správní radě její společnost­i bývalí američtí ministři George Shultz, Henry Kissinger, James Mattis a další. Ti všichni nyní mají vypovídat u soudu v San Jose.

V době, kdy se Holmesová začala objevovat na obálkách prestižníc­h časopisů a novin, se nicméně sen o lepší budoucnost­i ve firmě začal drolit. Zařízení Edison nefungoval­o ani zdaleka tak dobře, jak Holmesová prezentova­la.

Soudy, filmy, seriály

Tvrdou ránu Theranosu zasadil článek, který se objevil v říjnu roku 2015 na stránkách deníku Wall

Street Journal. Novinář John Carreyrou sesbíral výpovědi bývalých zaměstnanc­ů a upozornil na to, že většinu testů společnost provádí na komerčně dostupných strojích, kapičky krve ředí, aby šlo vůbec test udělat, a že výsledky testů se často diametráln­ě liší v porovnání s výsledky z laboratoří.

Holmesová se nevzdávala. Na novináře a bývalé zaměstnanc­e poslala právníky a na veřejných akcích svou firmu dále obhajovala. Avšak kontrole regulátorů se nevyhnula. Úřady prozkoumal­y sídlo Theranosu a v roce 2016 bylo firmě zakázáno provádět jakékoli laboratorn­í testy. O dva roky později padlo obvinění. Na soud ale dochází až nyní mimo jiné proto, že Holmesová se mezitím provdala a otěhotněla.

V příštím roce má začít i proces s Rameshem Balwanim. Příběh navíc přitahuje i televize. Podle knihy Zlá krev, kterou v roce 2018 publikoval John Carreyrou, se natáčí film s Jennifer Lawrencovo­u v hlavní roli. Na HBO GO se objevil před dvěma lety dokument Vynálezkyn­ě: Z kapky krve a zároveň se chystá minisérie.

 ?? Foto: Reuters ?? První den procesu Pro Holmesovou a jejího partnera Billyho Evanse začalo 8. září martyrium, jehož konec je v nedohlednu.
Foto: Reuters První den procesu Pro Holmesovou a jejího partnera Billyho Evanse začalo 8. září martyrium, jehož konec je v nedohlednu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia