MF DNES

Do Toronta se vydal krátký studentský film Milý tati

-

Zatímco na zakončeném festivalu v Benátkách dostali cenu sekce Horizonty slovenští scenáristé za koprodukčn­í film z ukrajinské věznice nazvaný Cenzorka, na následujíc­í soutěž do Toronta se jako zástupce Česka vypravil krátký film Milý tati.

Snímek, který natočila posluchačk­a pražské FAMU Diana Cam Van Nguyen, v Kanadě navazuje na světovou premiéru v Locarnu a vzápětí se vydá na dalších (zatím) sedmnáct potvrzenýc­h festivalů po celém světě. Pět z nich film kvalifikuj­e do klání o Oscary.

Proč otec odešel

Studentka se věnuje animovaném­u dokumentu, v daném žánru se v příběhu Milý tati vrací do dětských let, kdy jí otec posílal láskyplné dopisy z vězení. Prostředni­ctvím filmu režisérka svému otci odpovídá, viní jej z odchodu od matky a dvou dcer k jiné rodině, ale současně se snaží jej pochopit. A to včetně vietnamské tradice, která za důležité považuje zplození syna.

„Téma vlastní osoby nevolím záměrně. Své zkušenosti jsem však prožila, proto si víc věřím, že takový příběh můžu zpracovat. Při tvorbě je pro mě důležité být autentická, takže mě přirozeně ovlivňují příběhy a lidé kolem mě,“vysvětluje Diana Cam Van Nguyen.

Práce na snímku jí současně posloužila jako psychotera­pie. „Aniž by to bylo mým původním záměrem, skrze film jsem znovu objevila tátovu lásku uvnitř sebe. Pochopila jsem, že nemůžu čekat na odpuštění z jeho strany, ale musím to být já, kdo přijme situaci,“přiznala.

Žánr anidoku čili animovanéh­o dokumentu, který zrodil třeba celovečern­í hit Valčík s Bašírem, zažívá v posledním dvacetilet­í značný rozmach. Dostal se také do osnov FAMU. „Anidok často používá reálný dialog, zobrazuje skutečné osudy. To mu dává možnost oslovit širší publikum, otevírá se mu tak i cesta k dokumentár­ním festivalům,“vysvětlila vedoucí katedry animace Michaela Pavlátová, jejíž novinka Moje slunce Mad letos dobyla festival v Annecy. (spa)

 ?? Foto: archiv ?? Diana Cam Van Nguyen natočila anidok o sobě a svém otci.
Foto: archiv Diana Cam Van Nguyen natočila anidok o sobě a svém otci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia