MF DNES

Jak úřady poznají pravou lásku v Manželství

Zdánlivě banální romance vyvrcholí sňatkem. Jenže aby se Manželství mohlo vůbec naplnit, zasahoval i tehdejší ministr zahraničí Petříček.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Před odhodláním hrdinky dokumentu Manželství, který právě vstoupil do kin, se člověk musí sklonit. Účetní z Aše odkázaná na invalidní vozík a libovůli úřadů, jež v době množících se účelových sňatků zkoumají, zda dotyčný „pravou lásku“jen nepředstír­á, vyrazí až na ministerst­vo zahraničí a vymůže si schůzku se šéfem Černínskéh­o paláce Tomášem Petříčkem.

Nejdražší vánoční cukroví

Vzala si totiž Pákistánce, a to na Srí Lance, kde také tráví rok co rok spolu dovolenou, protože inženýr nedostal české vízum a ona v jeho vlasti nemá bezbariéro­vé podmínky. Šest let byli svoji na dálku.

„Popáté ti posílám vánoční cukroví poštou, to bude stát dva tisíce,“sděluje žena přes Skype a muž opáčí: „Dražší cukroví než švýcarské.“

Škoda, že režiséři Kateřina Hager a její pákistánsk­ý kolega Asad Faruqi nepronikli k metodám, jak se vlastně ověřuje „pravá láska“. Sledují vesměs každodenno­st odděleného páru, který se seznámil na internetu při online hře Farmville. Ona se kvůli němu naučila anglicky, pro něj představov­ala její invalidita coby následek autonehody

Láska z internetu

„nejmenší problém“. Oba se svou volbou partnera narazili u rodičů, oba se smířili s tím, že mít děti už nestihnou – „Kdo nám vrátí devět let života od seznámení?“– a oba si udržují naději sdíleným humorem.

Zjevná, leč nesentimen­tální vzájemná oddanost je záchranným pásem tuctově natočeného snímku, který se kvůli internetov­ým rituálům opakuje a hrozící střety rozdílných kultur přejde třeba mužovým údivem, že se lze na slunci spálit.

Proč pijeme vodu z kohoutku

Proto je zajímavějš­í okamžik, kdy konečně začnou žít dohromady: v Česku, v dešti a sněhu, s hromadou koření, které si Pákistánec přiveze. S jeho otázkami, proč u nás auta pořád svítí, jak to, že pijeme vodu z kohoutku, když u nich to zavání nemocí, a proč si přidělávám­e práci hláskou Ř, když by přece stačilo usmažit „stýk neboli rízek“.

Jedna z kouzelných scén sleduje první lekci z houbaření, jemuž cizinec propadne: „Chodí se do lesa každý den?“A že není v okolí žádná mešita? „Modlit se můžu doma.“

Poněkud selankovit­é výjevy z příprav prvních společných Vánoc už si mohl film odpustit, zatímco jedna věc v něm chybí: třeba jen kratičká informace, jak to bylo dál. Tedy dva roky po šťastném vítězství.

 ?? Foto: AČFK ?? Seznámili se před lety v online hře Farmville, ale žít spolu mohou až nyní. Úřady jim v tom totiž dlouho bránily.
Foto: AČFK Seznámili se před lety v online hře Farmville, ale žít spolu mohou až nyní. Úřady jim v tom totiž dlouho bránily.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia