MF DNES

Rudý ďábel se vrátil

Cristiano Ronaldo už střílí góly za United

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Jessemu Lingardovi bylo jedenáct, když se potkali poprvé. Na zapomenuté tréninkové hřiště Manchester­u United dorazil televizní štáb, aby natočil naučné video, kterak se malí špunti učí mazané kličky. Lingard, snaživý klučík s kratičkým účesem a kulatou hlavou, měl oči přilepené na stříbrných kopačkách zázračného teenagera Cristiana Ronalda, jenž dostal v krátkém dokumentu hlavní roli.

„Ronaldo byl mladičký a hubený, ale s míčem uměl,“vzpomínal Lingard, dnešní reprezenta­nt Anglie. Uteklo osmnáct let. Ronaldo se mezitím stal nesmrtelno­u fotbalovou ikonou, celospoleč­enskou celebritou a bořitelem rekordů i mýtů. Vyhrál pět Zlatých míčů. Jestliže jiní hráči v šestatřice­ti myslí na pohodlné dohrání kariéry, on se pustil na přetěžkou misi. Vrátil se do Manchester­u United. A vrátil se výjimečným, čili svým stylem.

První gól proti Newcastlu? Ronaldo za stavu 0:0.

Druhý gól proti Newcastlu? Ronaldo za stavu 1:1.

„Pokud je mezi všemi jedna skutečná superstar, pak je to tenhle kluk. On je prostě něco extra,“klaněl se trenér soupeře Steve Bruce.

Přes sedmdesát tisíc lidí na Old Trafford tleskalo vestoje. Přesně takový zážitek si celý Manchester United vysnil. Vítězství 4:1 nakonec pojistil ten, který od Ronalda okukoval, jak při kličkách ideálně klamat tělem. Jesse Lingard v nastavení fantastick­y vyklouzl z obklíčení, pohladil míč pravou placírkou a bylo. První spoluhráč, který u toho nadšeně zvedl ruku k nebi, byl Ronaldo.

„Nepřišel jsem přece na dovolenou. Jsem ready. Chci s United dosáhnout na velké věci,“pravil, když ho vítali. V premiéře pak proměnil slova v činy.

Miliarda za jediný den

Když oblékal rudý dres poprvé, stačil za šest let získat devět trofejí. Mimo jiné tři anglické tituly nebo Ligu mistrů. Co má před sebou teď?

Z fyziologic­kého hlediska by měl stagnovat, jenže on se přírodním zákonům vzpírá. Viděli jste, co provedl před druhým gólem? Po hodině zažehl motory, v plném běhu zpracoval kolmou přihrávku a pálil levačkou. Jako obvykle si zaběhl do rohu, načež se před vášnivými fanoušky roztočil ve vzduchu a s gólovým gestem dopadl na paty. Jestli mířil přesně mezi nohy brankáře Woodmana, to by vám musel říct sám. Nicméně se stal nejstarším dvougólový­m střelcem v Premier League. Bylo mu 36 let a 218 dní.

Po trefě na 3:1, kterou parádní bombou zařídil Bruno Fernandes, se trenér Solskjaer zeptal Ronalda, jestli si nechce jít odpočinout. Ronaldo, věrný svému maximalism­u, poděkoval za nabídku a hrál dál.

Nebýt takový, těžko by před lety zamával Realu Madrid, kde měl veškerý komfort. I v Juventusu Turín by mu snesli modré z nebe. Jenže on potřebuje nové výzvy, novou motivaci. Proto se vrátil do klubu, který býval v jeho časech impozantní, zatímco teď se zvedá z prachu. Na titul čeká od roku 2013.

Sedmička, kterou Ronaldovi s úctou přenechal uruguayský útočník Cavani, se mezi fanoušky skupuje ve velkém. Jen za první den, kdy bylo jasné, že se portugalsk­ý fenomén vrací ke starému číslu, vynesl prodej dresu více než miliardu korun. Vzhledem k tomu, že Manchester dostává z každého kusu deset procent, můžeme předpoklád­at, že přestupní částka 380 milionů bude celkem brzy zpátky v pokladně.

Když byl v United poprvé, byl to spíš běžec a skvělý driblér. Teď je z něj typický střelec.

Návrat na magické místo

Teď si představte, jaké šílenství by se strhlo, pokud Ronaldo bude ve své show pokračovat.

„I když všichni tvrdí, že se jeho kvalita snížila, pořád je lepší než všichni ostatní. V minulé sezoně byl nejlepším střelcem italské ligy. Kdyby dal v Premier League třicet gólů, nepřekvapi­lo by mě to,“řekl bývalý spoluhráč Rio Ferdinand pro Dail Mail.

Za 90 minut zvládl Ronaldo dvakrát tolik, co celý Arsenal za čtyři zápasy. Navíc Manchester, zdá se, je konečně na správné cestě. Famózní formu si drží francouzsk­ý štít Pogba, do útočných nájezdů se hrnou Sancho, Greenwood, Lingard nebo Martial, pod hrotem exceluje Bruno Fernandes, ve středu obrany se zabydluje Varane, letní posila z Realu Madrid. Prozatímní bilance: 4 zápasy, 10 bodů, skóre 11:3.

„Old Trafford je magické místo. Tady můžete dosáhnout všeho, co si usmyslíte,“vzkázal nejslavněj­ší z rudých ďáblů. Buďte si jistí, že Cristiano Ronaldo má jen nejvyšší cíle.

Wayne Rooney, bývalý spoluhráč

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Oslava Ronaldo na Old Trafford řádil. Při obnovené premiéře za Manchester United přispěl dvěma góly k výhře 4:1 nad Newcastlem.
Foto: Reuters Oslava Ronaldo na Old Trafford řádil. Při obnovené premiéře za Manchester United přispěl dvěma góly k výhře 4:1 nad Newcastlem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia