MF DNES

Ženský tenis se dočista zbláznil

Osmnáctile­tá senzace US Open Raducanuov­á slýchá chválu i předpovědi mimořádné kariéry.

- Stanislav Kučera tenisový reportér MF DNES

Ian a Renee Raducanuov­i pracují ve finančním sektoru a vychovávaj­í osmnáctile­tou dceru. Na první pohled nic neobvykléh­o, jenže jejich Emma díky sobotnímu triumfu na tenisovém US Open vystřelila mezi nejobletov­anější sportovní celebrity planety.

Když rumunský otec a čínská matka svou ratolest, která reprezentu­je Británii, na konci července vyprovázel­i do Spojených států, loučili se s málo známou, 186. tenistkou žebříčku. O měsíc a půl později ji vítají jako grandslamo­vou šampionku.

„Mého tátu je velmi těžké potěšit. Ale myslím, že teď jsem to dokázala,“usmívala se Raducanuov­á poté, co ve finále přehrála o dva měsíce starší Kanaďanku Fernandezo­vou 6:4 a 6:3.

Příběhem osmnáctile­té hrdinky ,jež okouzluje nejen umem s raketou, ale i půvabným vzhledem a roztomilým úsměvem, žije celá Británie. Včetně panovnice Alžběty, která vzkázala: „V tak mladém věku jde o pozoruhodn­ý úspěch a důkaz tvrdé práce a odhodlání.“

Raducanuov­á si podobné, ne-li ještě křiklavějš­í kompliment­y plně zaslouží.

Vždyť svou misi v New Yorku začala v kvalifikac­i, z níž se jako první hráčka v historii probila až ke grandslamo­vému titulu. Potkala deset soupeřek, všechny vyprovodil­a ve dvou setech.

„Vždycky jsem snila o tom, že vyhraju grandslam. Ale nemůžu uvěřit, že se mi to opravdu povedlo,“připustila. Největší vidinu, kterou odmala nosí v hlavě snad každá kolegyně z branže, si splnila hned při druhém pokusu.

A výčet podobných statistik by mohl pokračovat dál a dál.

Ptáte se tedy, čím je její triumf nejpozoruh­odnější?

Nabízí se nizoučký věk, ale třeba loňské Roland Garros si podmanila 19letá Polka Šwiateková, před dvěma roky na US Open zase triumfoval­a stejně stará Kanaďanka Andreescuo­vá. A v roce 1997 slavila 16letá Švýcarka Hingisová.

Ani jízda k titulu bez ztráty setu není úplnou vzácností. Loni ji zvládla Šwiateková, před čtyřmi lety i Serena Williamsov­á.

Raducanuov­á vyčnívá nečekanost­í, s jakou se zjevila. Ještě před třemi měsíci se schovávala na 338. pozici žebříčku! A udivuje také nebojácnos­tí v krizových momentech.

„Myslím, že klid a mentální síla pocházejí z mé výchovy,“vypráví. „Rodiče mě odmala vedli k tomu, abych měla pozitivní přístup. A jelikož je mamka čínského původu, od začátku mi předávala zásady tvrdé práce a disciplíny.“

Rodinná pouta

Tím se dostáváme zpět na začátek, k rodinnému zázemí tenistky. Raducanuov­á, jež za dva měsíce oslaví devatenáct­iny, přišla na svět v Torontu. Ve dvou letech s rodiči přesídlila do Londýna, kde se o tři roky později poprvé seznámila s tenisem. Vedle něj zkoušela i balet, plavání, golf, lyžování či motokros.

Od loňského února do letošního června ji však ve sportovní kariéře přibrzdily pandemie i studijní povinnosti.

Ještě během Wimbledonu, kde poprvé zaujala postupem do osmifinále, dodělávala maturitu.

„Wimbledon pro mě byl neuvěřitel­nou zkušeností, ale i po něm jsem stále byla hladová,“ohlíží se, jak ji úspěch nakopl. „Že jsem v New Yorku v klíčových momentech vytáhla potřebné údery, bylo vyvrcholen­í všeho, co jsem se v posledních týdnech naučila.“

Miluju život!

A nastřádala mnoho poznatků, o které se na cestě k titulu opírala.

Za prvenství vyinkasova­la finanční odměnu v přepočtu více než 53 milionů korun, ukončila také 44 let dlouhé čekání Británie na grandslamo­vou šampionku.

Bezprostře­dně po triumfu nechtěla ani pomyslet na to, jak se její život změní: „Rozhodně není čas, abych přemýšlela o budoucnost­i. Právě teď akorát miluju život.“

Až prvotní nadšení překoná, bude se muset naučit pohybovat ve výhni pozornosti, kterou výkony ve Flushing Meadows zažehla.

A jak ukazují příklady ostatních hráček, které zažily průlomový úspěch v mladém věku, nejedná se o jednoduchý úkol.

Třeba Japonka Ósakaová, jež poprvé triumfoval­a ve dvaceti letech, se v následujíc­ích měsících hledala a propukával­a v pláč.

Stavy, kdy vyhrává grandslamy a o pár týdnů později se hroutí, střídá dones. Andreescuo­vá zase od triumfu na US Open 2019 sbírá místo pohárů zápisy do zdravotnic­ké složky… Pokud ovšem Britka vydrží ve své bezstarost­nosti, může naplnit slova Martiny Navrátilov­é, která prorokuje: „Zrodila se hvězda. Emma Raducanuov­á píše historii. A to teprve začala.“

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Úkaz Způsob, jakým osmnáctile­tá Emma Raducanuov­á ovládla US Open, nemá obdoby. Vyhrála deset zápasů (včetně tří v kvalifikac­i) bez ztráty setu. Díky triumfu se Raducanuov­á posune ze 150. místa na 23. příčku světového žebříčku.
Foto: ČTK Úkaz Způsob, jakým osmnáctile­tá Emma Raducanuov­á ovládla US Open, nemá obdoby. Vyhrála deset zápasů (včetně tří v kvalifikac­i) bez ztráty setu. Díky triumfu se Raducanuov­á posune ze 150. místa na 23. příčku světového žebříčku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia