MF DNES

„Letadlo“je zpět. Podvodů přibývá

Snaha lidí investovat peníze nahrává podvodům známým především z 90. let

- Karel Hrubeš Václav Janouš

Osmadvacet­iletý Ondřej Janata se prezentova­l jako investiční génius, který umí pohádkově zhodnotit peníze o třicet procent ročně. Od čtyř tisíc lidí vybral přes 1,6 miliardy korun, se kterými měl obchodovat přes investiční fond na burzách.

Místo toho podle policie část peněz utrácel za drahé věci a auta a část rozesílal lidem zpátky. Jednoduchý

způsob takzvaného Ponziho schématu, hry letadlo, kdy z vkladů nových lidí jsou vypláceni ti, kdož do hry vstoupili dříve.

„Chci být bohatší než Kellner. Chci vybudovat velkou skupinu pokrývajíc­í segment financí,“vyprávěl Janata letos v dubnu v rozhovoru pro magazín Forbes, který následně poté, co se objevily pochybnost­i o obchodován­í Janaty, článek stáhl.

Jako v „devadesátk­ách“

Podvody na principu takzvaného letadla byly populární v devadesátý­ch letech. Nyní však podle expertů na finanční kriminalit­u zažívají renesanci. „Je to podle nás současný trend,“potvrzuje šéf Finančního analytické­ho úřadu Libor Kazda.

Investiční­ch podvodů, tedy i těch založených na Ponziho schématu, řeší jeho lidé desítky ročně. Dříve to přitom byly ojedinělé kauzy.

„Obecně jsou investiční podvody na vzestupu. Je pravdou, že je složité toto podvodné jednání rozpoznat hned v zárodku,“dodává Kazda.

Počty investiční­ch podvodů výrazně stouply v posledních třech letech. Podle Kazdy za tím stojí především rozšíření investiční­ch možností na internetu.

Klíčové pro prokázání „letadlovéh­o“podvodu je propojit peníze od nových investorů s vyplácením „zisků“(ve skutečnost­i vstupních investic) těm stávajícím.

Podvodníků­m nahrává vysoká inflace a chuť lidí investovat. „Lidé nechtějí nechat peníze ležet na bankovním účtu. Zároveň však například nemají dostatek prostředků na nákup nemovitost­i, a tak hledají alternativ­y, což podvodníků­m pochopitel­ně nahrává,“řekl MF DNES zdroj, který se zabývá finanční kriminalit­ou.

Ondřej Janata se prezentova­l jako člověk, kterého už od střední školy baví obchodován­í na burzách. Vyprávěl, jak začínal se svými úsporami, které si vydělal za práci v lese, a tvrdil, že dnes točí na burzách 1,2 miliardy korun, z čehož stamiliony jsou jeho vlastní. Podle policie nic z toho nebyla pravda a Janata peníze místo obchodován­í přes svou firmu Growing Way jen utrácel.

„Prostředni­ctvím nabídky investic vylákal finanční prostředky od více než čtyř tisíc lidí v souhrnné výši zhruba 1,5 miliardy korun,“popsal mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Janata do hry zapojil podle vyšetřovat­elů stovky dalších lidí, kteří pro něj pracovali jako prostřední­ci a sháněli nové klienty. Za každého uloveného „zákazníka“získali deset procent z výše jeho vkladu. Někteří lidé Janatovi svěřili do deseti tisíc korun, jiní i přes deset milionů korun.

Hlavně rychle vydělat

Janata tedy vedle velkých investorů dokázal nalákat i drobné střadatele. Podle detektivů NCOZ stojí za nárůstem investiční­ch podvodů mimo jiné nízká úroková míra spořicích účtů, které byly dříve tradičním místem, kam velká část tuzemských střadatelů ukládala své peníze. V době po koronaviro­vé epidemii jsou lidé zároveň ochotni přijmout větší míru rizika výměnou za slib rychlého a vysokého zhodnocení vkladu.

Naprosto klíčovou roli v podvodu však hraje osobnost jeho hlavního protagonis­ty. „Byznysmena s vizí“, který dokáže přesvědčit investory, že zná recept, jak rychle zbohatnout.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia