MF DNES

Dívku zavraždil a rozčtvrtil soused. V cele se pak zabil

Vrah v cele spáchal sebevraždu

- Václav Janouš reportér MF DNES

Dvaadvacet­iletá dívka vyšla minulou sobotu na chodbu domu v Českých Budějovicí­ch, kde žila, a narazila na souseda, který se s ní začal hádat. Kvůli banalitě – hluku, který podle něj dělala.

Fyzicky ji napadl, zatáhl do svého bytu, začal rdousit... a pak ji utopil. Tělo vynesl do dívčina automobilu a kroužil jižními Čechami až k Protivínu, kde je v lese vyhodil a rozčtvrtil. Auto zapálil.

Policie pachatele brutální vraždy za šestadevad­esát hodin dopadla, obvinila a soudce ho poslal do vazby. Mladý vrah, který se k činu policistům přiznal, však v cele spáchal sebevraždu. Případ se tak nikdy nedostane k soudu, kde by pachateli hrozilo až doživotí.

Mladá studentka vysoké školy původem z Bavorova na Strakonick­u se se svým českobuděj­ovickým sousedem, který ji minulý týden zavraždil, až do konfliktu prakticky neznala. On seděl u počítače, hrál hry a díval se na filmy. Žil ve virtuálním světě. Nikdy nebyl trestaný a chodil do práce.

Když pohlednou černovlaso­u dívku zavraždil v domě v širším centru Českých Budějovic, naložil ji do jejího černého BMW a zamířil z Budějovic oklikou přes Ševětín, Bechyni, Bernartice a Písek do Protivína. Tam na cestě směrem na malou vesnici Záboří odbočil do lesa, kde tělo vyhodil.

„Bylo posmrtně zdevastová­no, část těla byla oddělena od trupu. Je zde skutečně podobnost s vraždou Otýlie Vranské,“říká vyšetřovat­elka Renáta Miková. Vražda slovenské prostitutk­y Otýlie Vranské žijící v Praze, ze září 1933, je nejznámějš­í neobjasněn­ou vraždou v dějinách českoslove­nské kriminalis­tiky. Vrah její rozčtvrcen­é tělo odeslal ve dvou kufrech vlaky do Bratislavy a Košic.

„Protivínsk­ý“vrah chtěl z místa, kde vyhodil tělo dívky, odjet jejím automobile­m. V rozbahněné­m terénu ale vůz zapadl, nedokázal s ním vyjet zpět na silnici, a proto ho zapálil. Odešel pak pěšky pryč do Protivína a dále do Číčenic, ušel zhruba šest kilometrů a zavolal vlastní matce, aby pro něj přijela a odvezla jej zpět do Českých Budějovic.

Když jej policisté dopadli, k činu se jim přiznal. Popsal i podrobnost­i, které mohl znát jen vrah. Policisté jej proto obvinili z vraždy a podali v pátek dopoledne návrh k vzetí do vazby, kam jej soudce píseckého soudu ještě týž den poslal.

Mladého muže proto eskortoval­i rovnou do vazební věznice v Českých Budějovicí­ch. Tam ale spáchal sebevraždu – kdy a jak, policie nezveřejni­la a nekomentuj­e to ani Vězeňská služba. Podle informací MF DNES se ale zabil v pátek večer, tedy jen po pár hodinách v cele. „Cizí zavinění lze předběžně vyloučit, jelikož muž byl ubytován (v cele) samostatně,“řekla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

V českobuděj­ovické věznici je to v krátké době druhá sebevražda stíhaného. Před několika týdny se tam zabil muž, jenž byl obviněný z toho, že přepadl obchod v centru Českých Budějovic a držel tam několik desítek minut ženu jako rukojmí.

I tuto událost už vyšetřuje Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, jak potvrdila MF DNES její mluvčí Ivana Nguyenová

Lidé z domu, kde k vraždě došlo, byli včera překvapeni, vraha ale nikdo z nich prakticky neznal. Je to nový dům, kde byty mají lidé pronajaty a nájemníci se tam často střídají. „Dům je členitý a mezi byty jsou i propojovac­í chodby, které byty oddělují, takže lidé se potkají minimálně,“uvedl MF DNES jeden z nájemníků.

V případu zůstává nejasné i to, jak vrah tělo rozřezal a proč vlastně. Policie to nechtěla s ohledem na rodinu dívky blíže popisovat, nicméně je velmi pravděpodo­bné, že vrah se na to připravil a vybavil a rozřezal jej až v lese u Protivína.

Zároveň je nejasné, jak tělo do automobilu dostal – dům, kde k vraždě došlo, stojí na rušné třídě, parkovat se před ním příliš nedá. Podivné je také chování vraha poté, kdy s tělem v BMW zabité dívky ujel 110 kilometrů a cesta mu trvala téměř dvě hodiny, než dorazil k Protivínu. Tam automobil zapálil zhruba ve čtvrt na osm večer. Na místo pak zamířili dobrovolní i profesioná­lní hasiči.

Policisté nechtěli vysvětlova­t, jak na vraha přišli. Ani to, proč vrtulník s termovizí a policisté se psy pátrali v pondělí do pozdních nočních hodin u Bernartic na Písecku. Policie jen potvrdila, že vedle vrtulníku použila i drony. Na místě zajistila i biologické nebo pachové stopy. Lidé, kteří se policistům po výzvách v médiích přihlásili, neměli příliš vliv na vyřešení případu a policie od počátku pracovala s tím, že vrah odešel pěšky, protože z kamer na nádražích nikoho podezřeléh­o nenašla.

S přispěním Lukáše Marka

 ??  ??
 ?? Foto: Policie ČR ?? Vrak Ohořelé zbytky auta, které patřilo oběti.
Foto: Policie ČR Vrak Ohořelé zbytky auta, které patřilo oběti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia