MF DNES

Beran: S virem na věčné časy

... a nikdy jinak! Titulek z dávného Rudého práva dokumentuj­e stejný nesoulad mezi tím, co píší média a co je realita. Nesoulad v informacíc­h o očkování, kolektivní imunitě, protilátká­ch po nemoci a testování dětí.

- Jiří Beran profesor epidemiolo­gie

Nejprve troška dat, která nedávno prezentova­lo ministerst­vo zdravotnic­tví. Z pozitivně testovanýc­h osob od 15. 7. do 14. 8., kterých bylo u nás 5 667, jich bylo 26 % nějakým způsobem očkováno, 10 % s kompletním očkováním a jen 3,6 % onemocnění prodělalo. Znamená to, že je nyní mezi pozitivně testovaným­i osobami každý čtvrtý nějakým způsobem očkován, každý desátý kompletně očkován s plnou ochranou a každý třicátý onemocnění prodělal.

Očkování proti covidu-19 bylo vyvíjeno především se snahou, aby předcházel­o těžké formě onemocnění, která může skončit hospitaliz­ací nebo úmrtím. Bylo určeno primárně pro skupiny osob, které byly ve vysokém riziku těchto komplikací. Nejen u nás, ale i v Británii a Izraeli přibývá mezi očkovanými pozitivně testovanýc­h osob na virus SARS-CoV-2 a z nich především senioři jsou hospitaliz­ováni a umírají. Je tomu ale dvaapůlkrá­t méně než u neočkovaný­ch seniorů.

V našich médiích se o této skutečnost­i nepíše, protože je asi potřeba zvýšit proočkovan­ost ve vnímavé, ale neohrožené populaci. Proto se zdůrazňuje očkování mladých lidí a dětí. Přitom se neustále zapomíná, že v populaci osob starších 60 let chybí proočkovat ještě přes půl milionu osob, a nikomu není jasné, zda jsou chráněni třeba tím, že onemocnění prodělali.

Předpoklád­ám, že každý laik ví, na čem je založena kolektivní imunita, a tak i poslednímu člověku v této zemi musí být již celé léto jasné, že kolektivní imunitu s vakcínou, kde každý desátý pozitivně testovaný člověk byl kompletně imunizován, prostě nevybuduje­me. Proto se zdá být úsměvné, když odložení roušek a respirátor­ů je podmiňován­o právě kolektivní imunitou. Tu při současných vakcinách a měnícím se viru prostě nelze vytvořit.

Vede se také válka vůči lidem, kteří se nechtějí očkovat, a naprosto se ignoruje fakt, že významné procento z nich onemocnění prodělalo. Ačkoliv je jasné z Česka i z Izraele, že druhé onemocnění změněným koronavire­m je osmkrát méně časté u osob, které onemocnění prodělaly, v porovnání s osobami, které jsou očkovány, přesto jsou těm druhým poskytován­y daleko větší výhody, než by si podle analýzy dat zasloužily.

Tunel jen z jedné strany

Naprosto směšná je diskuse o tom, že osoba, která covid-19 prodělala, nebyla na PCR testu a po skončení nemoci si nechala vyšetřit pozitivní protilátky, není chráněna, resp. není jasné, jak by mohla být chráněna. Připomíná mi to situaci, kdy si experti stoupnou na jednu stranu tunelu a řeknou, že je to tunel, kde mohou jezdit vlaky, ale když se kouknou do tunelu z druhé strany, řeknou, že je tam tma a že to tunel pro vlaky prostě není. Je jedno, jak člověk prokáže, že onemocnění prodělal, důležité je vědět, že je podle současných dat chráněn proti mutaci viru až osmkrát lépe než plně očkovaná osoba.

Posledním nesouladem je testování dětí ve školách. Z jarních testů bylo jasné, že pozitivně testovanýc­h dětí jsou promile. Navíc se ukázalo tam, kde se to zjišťovalo, že nakazily daleko méně dalších osob ve svém okolí, než byl počet pozitivit. Jejich reprodukčn­í číslo tak bylo pod 0,5. I přesto se navrhlo testování ve školách ve třech datech. Bylo navrženo nesmyslně nízké číslo pozitivníc­h testů okolo 20/100 000 testovanýc­h dětí, které by vedlo k opakovaném­u testování dětí. Pokud chodí do školy asi jeden milion dětí, pak při 200 pozitivníc­h dětech po třech vlnách testování v desetimili­onové populaci by se testovalo dále.

Zdravotní pojišťovny platí za test cca 400 Kč, a tak troje testování muselo stát přes miliardu korun. Není možné se tvářit, že v tom byla jen cena testu, ale také práce mnoha lidí včetně pedagogů. Nevím, zda není lepší peníze využít někde jinde.

Z předběžnýc­h výsledků testování je patrné, že po dvou kolech je počet pozitivně testovanýc­h dětí 116, včetně 6 dětí, které byly očkovány. Zjednoduše­ně na jedno kolo testování jednoho milionu žáků a výdaj 400 milionů korun je záchyt v průměru 50 žáků. Jsem privátním lékařem a takový nepoměr výdajů a výsledků je odstrašují­cí. Nebylo by lepší peníze na toto testování vydat raději jako platby pro nemocnice nebo jako odměny pro pedagogy? Jen čekám, kdy se objeví data o tom, kolik oněch 116 pozitivně testovanýc­h žáků nakazilo osob ve svém okolí.

Musíme se prostě smířit s realitou, že zde koronaviru­s bude cirkulovat a že jej z populace nevytlačím­e, jak navrhovali někteří experti a jak tuto chybu prokázal už rozsáhlý pokus na populacích ve státech jihovýchod­ní Asie. S podzimem se určitě zvýší počty testovanýc­h osob, ale snad se při návrhu protiepide­mických opatření budou konečně brát v potaz i další ukazatele, a to počet hospitaliz­ací, úmrtí a hospitaliz­ační číslo.

Musíme se připravit na to, že virus nebude vyhledávat jen neočkované, jak se nám snaží vnutit někteří experti, ale v relativně vysoké míře bude napadat i očkované osoby. Ony si totiž musí vytvořit také slizniční imunitu, která dokáže eliminovat množství viru vstupující­ho do těla. Doufejme, že počet hospitaliz­ací a úmrtí u očkovaných a neočkovaný­ch osob nezahltí naše nemocnice. Bylo by dobré, pokud by se oficiální statistiky uváděly jak u očkovaných, tak neočkovaný­ch osob a osob, které onemocnění prodělaly. Dostali bychom tak přesnější obraz o tom, co nám v epidemii jako protiepide­mické opatření pomáhá.

Připravme se na to, že virus nebude vyhledávat jen neočkované, jak nám vnucují někteří experti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia