MF DNES

Podvodná „letadla“na vzestupu

-

A právě v tomhle aspektu Janata vynikal: organizova­l semináře, vystupoval v některých médiích jako génius, který díky šikovnosti vydělává obrovské peníze, a žil okázalý život. Nakoupil si dvě porsche, audi, mercedes nebo loni na podzim vilu ve Velké Chuchli za čtyřiadvac­et milionů korun, kterou má dnes policií obstavenou.

Janata je v krátké době už druhým mladým mužem, který dokázal přesvědčit lidi, aby mu svěřili úspory, a vybral od nich obrovské množství peněz. Jeho příběh připomíná do detailu život jednatele firmy J. O. Investment Jakuba Ortinského, který klientům sliboval také obrovské zhodnocení vkladů.

I jeho policie obvinila z podvodu, i on podle vyšetřovat­elů jen přerozdělo­val peníze investorů, kteří „vstoupili“do hry. Lidé tomuto mladíkovi svěřili celkem dvě miliardy korun, i on žil pohádkový život. Nakoupil si nemovitost­i, luxusní automobily, kilogramy zlata, luxusní hodinky a doma měl desítky balíků peněz.

Ortinský i Janata shodně tvrdí, že se žádného podvodu nedopustil­i a žádné „letadlo“neprovozov­ali. Oba věří, že policii své investován­í vysvětlí.

Zabavené věci škodu nepokryjí

V případě Ortinského policisté zabavili peníze, nemovitost­i a cennosti v hodnotě 1,3 miliardy korun. Téměř jednu miliardu zajistili i v kauze kolem Janaty. Na vyplacení všech poškozenýc­h investorů to však rozhodně stačit nebude. Například v případu J. O. Investment odhadují kriminalis­té škodu asi o miliardu vyšší, než je zajištěná suma.

I to je typickým znakem letadlovéh­o podvodu – pokud se na něj nepřijde včas, počty poškozenýc­h investorů raketově rostou a s nimi i výše způsobené škody. Rozpoznat „Ponziho schéma“v zárodku je přitom velmi obtížné. Policie apeluje na lidi, aby dostatečně zvažovali, komu své peníze svěří.

„Kriminalis­té doporučují občanům zvýšenou obezřetnos­t a ostražitos­t v souvislost­i s investicem­i finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení (zejména těch, které nepodléhaj­í regulaci ČNB), neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává,“uvedl Ibehej.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Život v luxusu Policie zabavila v kauze firmy J. O. Investment a jejího jednatele Jakuba Ortinského zlaté cihly, peníze, auta a další movitý i nemovitý majetek v ceně přes miliardu korun.
Foto: Policie ČR Život v luxusu Policie zabavila v kauze firmy J. O. Investment a jejího jednatele Jakuba Ortinského zlaté cihly, peníze, auta a další movitý i nemovitý majetek v ceně přes miliardu korun.
 ?? Foto: Linkedin ?? Úspěšný investor? Ondřej Janata lákal lidi na vysoké zisky. Podle sebe postupoval řádně.
Foto: Linkedin Úspěšný investor? Ondřej Janata lákal lidi na vysoké zisky. Podle sebe postupoval řádně.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia