MF DNES

Bude tepleji než obvykle

-

Následujíc­í dva týdny budou teplotně mírně nadprůměrn­é, poté už teploty klesnou k dlouhodobé­mu průměru. Nejteplejš­í by měl být tento týden, kdy se průměr nejvyšších denních teplot bude pohybovat okolo 22 stupňů Celsia. Vyplývá to z dlouhodobé­ho výhledu počasí, který včera zveřejnil Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ).

Průměry nejvyšší denních teplot budou postupně klesat. „Ve čtvrtém týdnu předpovědi (4. až 10. října) předpoklád­áme kolem 16 stupňů Celsia. Předpoklád­ané týdenní průměry nejnižších nočních teplot budou zvolna klesat z 11 stupňů v prvním týdnu předpovědi (13. až 19. září) na šest stupňů Celsia ve čtvrtém týdnu předpovědi,“uvedl včera Český hydrometeo­rologický ústav.

Dlouhodobá průměrná teplota v období od 13. září do 10. října je v Česku 12,5 stupně Celsia. Nejchladně­jší byl rok 1972, kdy v těchto týdnech průměr klesl na 8,4 stupně. Naopak v roce 1947 vystoupal na 15,7 stupně, což je dosud nejvíce.

Srážkově by se příští čtyři týdny měly pohybovat v mezích dlouhodobý­ch průměrů. Srážkový úhrn byl v předchozíc­h letech průměrně 51 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuj­e proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

 ?? Foto: Ota Bartovský,
MAFRA ?? Babí léto Čas venkovního koupání ještě neskončil (snímek z jablonecké přehrady).
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Babí léto Čas venkovního koupání ještě neskončil (snímek z jablonecké přehrady).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia