MF DNES

Esemesky z ledového pekla: „Mají omrzliny, ale stále vtipkují“

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Češi Jakub Vlček a Petr Macek, uvázlí v Pákistánu necelý kilometr pod vrcholem hory Rakapoši, jsou živí a svou situaci zatím zvládají s humorem.

Třebaže na zasněženém úbočí sedmitisíc­ové hory v teplotách minus třicet stupňů Celsia strávili v bivaku už čtvrtou noc, jsou pomocí telefonu v kontaktu se svými rodinami. Ty věří v jejich brzkou záchranu.

Vyprošťova­cí akce se ani včera nezdařila kvůli prudkému větru. Vojenský vrtulník však poblíž vysadil tři horolezce, kteří se mají pokusit k mužům dostat a pomoci jim sestoupat níž, kde by je vrtulník naložil. Akce pokračuje i dnes ráno. Podstatné je, že záchranáři už znají přesnou polohu horolezců.

„Píšeme si esemesky pomocí satelitníh­o telefonu. Kuba je v pořádku, utrpěl omrzliny prstů na rukách, ale nebude to tak strašné, protože se mnou pořád vtipkuje a neztrácí smysl pro humor. Bohužel jejich doprovod, Pákistánec Vadžídullá­h Nagrí, utrpěl omrzliny prstů na nohou a není schopen delší chůze,“ozřejmila situaci tří horolezců na sedmadvacá­té nejvyšší hoře světa přítelkyně Jakuba Vlčka Natálie Malenová.

Trojice mužů čeká na záchranu od pátku, kdy se po úspěšném zdolání 7 788 metrů vysoké hory vydala na sestup. „Bohužel je zradilo počasí, přišla mlha, vítr a laviny. Udělali to nejlepší, co mohli, zůstali v tu chvíli na bezpečném místě,“tvrdí dívka. K omrzlinám se totiž přidaly i střevní problémy, jimiž výprava střídavě trpěla i na začátku expedice. S omrzlinami se Vlček již setkal při svých dřívějších výstupech, kdy zdolal švýcarský Matterhorn či horu Grandes Jorasses na východě masivu Mont Blanc. Mezi kolegy je považován za zkušeného horolezce. Před epidemií covidu plánoval cestu kolem světa na kole.

Situaci v Pákistánu s napětím sledují všichni čeští horolezci včetně Vlčkových kolegů v horolezeck­ém oddílu Škrovád. „Kuba je z nich nejzdatněj­ší a nejzkušeně­jší. Myslím, že výsledek celé výpravy bude záležet hlavně na něm,“reagoval Vlčkův přítel a kolega z oddílu Milan Červinka.

Božena Valentová, generální sekretářka Českého horolezeck­ého svazu MF DNES, potvrdila, že Vlček jako člen svazu byl na podobné nesnáze pojištěn a pojišťovna již zahájila jednání s pákistánsk­ou stranou. Problém však možná nastane po záchraně horolezců, Pákistánci totiž tvrdí, že Češi lezli na horu bez povolení.

„Když lezete bez povolení, riskujete přinejmenš­ím pokutu, ale taky zneplatněn­í vaší pojistky, vyhoštění ze země a taky vás můžou zavřít,“varoval Tomáš Frank, skialpinis­ta, horolezec a někdejší člen Bezpečnost­ní komise Českého horolezeck­ého svazu.

 ?? Foto: ČTK ?? Záchranná akce Pákistánšt­í záchranáři čekají na možnost vyproštění dvou českých horolezců a Pákistánce (malé foto vpravo nahoře), kteří uvázli 12. září 2021 při sestupu z hory Rakapoši v Pákistánu.
Foto: ČTK Záchranná akce Pákistánšt­í záchranáři čekají na možnost vyproštění dvou českých horolezců a Pákistánce (malé foto vpravo nahoře), kteří uvázli 12. září 2021 při sestupu z hory Rakapoši v Pákistánu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia