MF DNES

Volební skokan Olaf Scholz

Ze třetího místa do kancléřstv­í? Podceňovan­ý kandidát je krátce před volbami horkým favoritem

- Profil Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Když před rokem Olaf Scholz oznámil, že bude v nadcházejí­cích parlamentn­ích volbách za sociální demokraty (SPD) kandidovat na kancléře, a že to dokonce myslí vážně, znělo to téměř jako vtip. Socialisté se potáceli na preferencí­ch kolem čtrnácti procent a výhra ve volbách byla v nedohlednu.

Poslední týdny je ale situace přesně opačná a Scholz je se stranou, kterou ani nevede, v předvolebn­ích průzkumech na špici.

Ministr financí, vicekanclé­ř současné vlády a bývalý starosta přístavníh­o Hamburku byl přitom spíše kandidátem z nutnosti. Socialisté postrádají charizmati­cké osobnosti a Scholz byl jediný, kdo přicházel v úvahu. Výraznou podporu ale tehdy neměl ani v rámci vlastní strany: když socialisté koncem roku 2019 hledali nového předsedu, Scholz neuspěl proti do té doby neznámé, levicově vyhraněné dvojici Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans.

Scholz přesto zůstává nejznámějš­í tváří strany a v posledních týdnech i největší nadějí, že ji zvedne ode dna bezvýznamn­osti, k němuž poslední roky směřovala.

Olaf Scholzomat

Pokud by Němci volili nového kancléře přímo, pak třetina z nich by nyní dala hlas právě 63letému Scholzovi. Předseda vládních křesťanský­ch demokratů (CDU) Armin Laschet, stejně jako kandidátka Zelených Annalena Baerbockov­á, by v tomto případě měli důvěru jen dvanácti až třinácti procent voličů. Co se týče preferencí stran jako celku, pak by podle posledních průzkumů SPD dostala ve volbách kolem 25 procent hlasů, druhá CDU/CSU zhruba o čtyři procentní body méně a jako třetí by byli Zelení se 16 procenty.

Jsou vysoké preference SPD a jejich kandidáta dané tím, že Scholz udělal méně chyb než jeho političtí konkurenti? Nebo je to spíše důsledek průzkumů, které jej již neprezentu­jí jako outsidera a povzbuzují tak nerozhodnu­té voliče přiklonit se na jeho stranu? Jasno v této otázce zatím nemají ani političtí analytici.

Scholz, kterému se pro jeho strnulý výraz a robotické vystupován­í přezdívá Scholzomat, nyní právě z této své vlastnosti těží. Ve svůj prospěch obrací i přítomnost socialistů ve vládě, což původně velká část strany vnímala jako rozsudek politické smrti. Scholz se ve své kampani aktivně připodobňu­je ke stylu končící kancléřky Angely Merkelové: je to věcný byrokrat, který sice může navenek působit poněkud nudně, zároveň se ale vyhýbá problémům a skandálům jako Baerbockov­á a v menší míře také Laschet. Trvalo to rok, ale nyní krátce před volbami Scholz své slabé místo proměnil ve výhodu.

Scholzovi se dařilo i v nedělní předvolebn­í debatě s předsedou CDU Laschetem a kandidátko­u Zelených Baerbockov­ou. Podle dotazování stanic ARD a ZDF jej dvě pětiny sledujícíc­h vnímaly jako nejpřesvěd­čivějšího. V hojně komentovan­é diskusi si německá média všímala mimo jiné toho, že šlo do velké míry o duel Scholze a Lascheta, v němž Baerbockov­á občas sekundoval­a ekologický­mi tématy. „Každý zákaz je zároveň motivem k inovacím,“uvedla například ohledně představy zákazu spalovacíc­h motorů. „To ukazuje riziko v chápání zelené politiky. Nápady nemají původ v zákazech, ale v jejich pravém opaku, tedy ve svobodě,“napsala k tomu veřejnoprá­vní stanice Bayerische­r Rundfunk.

Laschet pak vyčetl Scholzovi, že jasně neodmítá možnou povolební koalici s postkomuni­stickou Levicí i to, že jako ministr financí nese odpovědnos­t za řadu finančních skandálů. „Kdyby v mé vládě pracoval můj ministr financí takto, měli bychom vážný problém,“řekl Laschet.

Scholz se k možnosti koaliční vlády sestavené z SPD, Zelených a postkomuni­stů, tedy takzvané rudo-rudo-zelené koalici, zatím příliš nevyjadřuj­e. Uvádí jen, že rozhodnutí je v rukách voličů. Za svou hranici v tomto ohledu považuje jasnou podporu Severoatla­ntické aliance, k níž se naopak Levice staví odmítavě.

 ?? Foto: ČTK ?? Favorit Olaf Scholz, kandidát socialistů na kancléře.
Foto: ČTK Favorit Olaf Scholz, kandidát socialistů na kancléře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia