MF DNES

Mrtvý řidič nejezdil pro Islámský stát, ale pro USA

10 obětí, z toho 7 dětí: poslední akce USA v Kábulu byla asi tragickou chybou

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Leccos nasvědčuje tomu, že i poslední americký výstřel v Afghánistá­nu byl omyl. Omylem tak bylo „eliminován­o“, jak zněl termín v oficiální zprávě, deset lidí, z toho sedm dětí.

Slyšeli jste o tom: den před stažením Američanů vypálil dron raketu, která na poslední chvíli překazila další bombový útok místní pobočky Islámského státu na vjezd ke kábulskému letišti střežený americkými vojáky a obklopený napěchovan­ými Afghánci.

To byla úřední verze. Ale jak nyní shodně tvrdí New York Times a Washington Post na základě svých pátrání, analýz přizvaných expertů a rozhovorů na místě, zřejmě šlo o chybný odhad situace.

Řidič raketou odpáleného vozu a domnělý atentátník Islámského státu byl téměř dvacet let pracovníke­m kalifornsk­é neziskové organizace Mezinárodn­í výživa a vzdělání.

Zpravodajc­e sledující Kábul kamerami dronu upoutaly aktivity jeho vozu, jejž si vyhodnotil­i jako příjezd ke konspiračn­ímu domu Islámského státu, podezřelé pojížďky a později nakládání bomb.

Ale „konspiračn­í dům“Islámského státu byl ve skutečnost­i sídlem oné kalifornsk­é neziskovky.

Velké těžké předměty, které řidič s pomocí dalšího muže nakládal, nebyly bomby, ale kanystry s vodou. Vezl je domů, protože v jeho čtvrti netekla od převzetí moci Tálibánem voda.

A řidičovo podivné pojíždění po Kábulu ten den bylo ve skutečnost­i pravidelné svážení a rozvážení kolegů a pojížďky na příkaz šéfa.

Řidič jménem Zemari Ahmadi pracoval pro neziskovku od roku 2006. Ráno toho dne mu zavolal šéf a požádal ho, aby se stavil v jeho bydlišti a vyzvedl jeho notebook. Ahmadi byl ještě doma – v budově, kde bydlel se třemi bratry a jejich rodinami.

Jeho stará toyota se stala podezřelou pro armádu tím, že opustila místo identifiko­vané jako úkryt Islámského státu. Podle médií však není jasné, zda tím armáda myslela dům Ahmadiho rodiny či tři místa, kde jako každý den vyzvedával dva své kolegy a ten den i notebook.

Během dne dron pokračoval ve sledování vozu. Vojáci tvrdí, že zachytili komunikaci mezi vozem a úkrytem IS přikazujíc­í řidiči, aby se stavil na několika místech.

Ale lidé z neziskovky říkají, že to, co armáda vyhodnotil­a jako podezřelý provoz, byl jednoduše řidičův běžný pracovní den. Nejdříve vyzvedl kolegy a notebook, pak jídlo pro všechny, pak přijeli do sídla neziskovky. Později vezl několik kolegů na policejní stanici v centru města, kde si od Tálibánu vyžádali povolení distribuov­at potraviny uprchlíkům. Vrátili se ve dvě.

Příjezdy a odjezdy jsou zachyceny na bezpečnost­ní kameře. Je na ní také vidět, jak někdy kolem půl třetí Ahmadi vychází s hadicí. S pomocí hlídače plní a nakládá několik plastových kanystrů.

Vojáci záběry drony vyhodnotí tak, že těžké kanystry by mohly obsahovat nálože.

Řidič odjíždí domů a po cestě opět rozváží kolegy z rána. Bydlí asi šest kilometrů od letiště, kde před dvěma dny bomba v autě zabila 13 Američanů a na 170 Afghánců. Napětí je vysoké, Američané se bojí dalšího atentátu.

Vojáci sledují, jak se vůz blíží domů, tedy směrem k letišti, a „jsou přesvědčen­i, že jde o bezprostře­dní hrozbu pro lidi střežící letiště“.

Sotva Ahmadi zaparkuje doma na dvorku, velící důstojník vydává rozkaz k odpálení rakety z dronu.

Na monitoru vidí jen jednoho muže zdravícího řidiče, čili má „rozumnou jistotu“, že nebudou zasaženy děti a ženy. Ale jak řekli americkým médiím příbuzní, kteří přežili v domě, těsně po příjezdu se vyhrnuly ven děti tří rodin, aby pozdravily otce a strýce za volantem.

V tu chvíli raketa udeřila. Armáda později prohlásila, že kamery zaznamenal­y i druhý výbuch, čímž podle ní potvrzuje, že ve voze byly výbušniny. Ale experti to vidí jinak.

Jak píše Washington Post, kdyby v toyotě byla výbušnina, explodoval­a by okamžitě, takže by vše vypadalo jako jedna detonace. Ale na kamerách je druhá exploze se zpožděním více než vteřiny. To je podle odborníků typické pro výbuch par z nádrže auta zničené primární explozí.

Experti si také všimli, že kolem vozu nejsou žádné velké škody, které by nastaly, kdyby explodoval­a nálož, jež měla zabít desítky lidí. Naopak, výbuch byl slabý, nevysklil ani okna a neporušil zeď, u níž auto bylo. Strom u vozu nepřišel o listí a nevypadá spálený. Jen jeden z několika expertů na výbušniny řekl, že podle něj by v autě nějaká výbušnina být mohla.

Příbuzní zabitého řidiče řekli médiím, že nechápou, proč by měl pracovat pro IS, když už měl zažádáno o přesun do USA.

Wall Street Journal napsal, že věcí by se měl zabývat Kongres a že možný omyl jen umocnil dojem americké neschopnos­ti a nedostatku ohledů na Afghánce v době, kdy USA směřovaly k odchodu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Místo činu Afghánci postávají u ohořelého vraku na dvorku, kam udeřil útok amerického dronu.
Foto: Profimedia.cz Místo činu Afghánci postávají u ohořelého vraku na dvorku, kam udeřil útok amerického dronu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia