MF DNES

Rýmované dějiny: středověk reloaded

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Mark Twain kdysi údajně řekl, že historie se neopakuje, zato se ale často rýmuje. Na tento citát jsem si vzpomněl, když jsem v sobotních zprávách očekával návrat k událostem 11. září roku 2001. I po dvaceti letech na mě obrazy hroutících se Dvojčat působí silně a stále mi běhá mráz po zádech.

„Svět už nikdy nebude jako předtím,“slýchali jsme tehdy z médií. V mnohém tomu tak skutečně je. Spojené státy byly na přelomu milénia stále ještě majákem svobody a prosperity. Po dvaceti letech „boje proti teroru“a nedávném fiasku v podobě zpackaného stažení z Afghánistá­nu to vypadá, že Američané více problémů vytvořili, než vyřešili, a to jak na domácím hřišti, tak na Středním východě. Tisíce zmařených životů na straně spojenců, desetitisí­ce na straně civilistů, dva biliony dolarů a Afghánistá­n je zpátky v sedmém století. Jen místo velbloudů se mohou mudžahedín­i po poušti projíždět v ukořistěné­m hummeru a střílet přitom z amerických pušek.

„Kontroly budou připomínat běžnou proceduru na letištích, kterou si mnozí z vás možná ještě pamatujete.“Tak zněl komentář v další reportáži od jednoho z organizáto­rů doprovodné­ho programu návštěvy papeže Františka na Slovensku. Ten přiletěl k našim ve víře přece jen pevnějším východním sousedům v neděli odpoledne a má zůstat až do středy. Maďarsko Svatý Otec svojí přítomnost­í předtím oblažil jen na několik hodin, což britský katolický týdeník The Tablet vysvětluje jako tvrdou kritiku nacionalis­ticko-populistic­kého lídra Orbána.

Pokud by tomu tak skutečně bylo a Svatý Otec raději tráví čas nikoliv tam, kde je více věřících, ale tam, kde má vedení státu správný politický názor, vracíme se tak trochu opět do časů středověku, kdy Vatikán zasahoval do politickýc­h záležitost­í kontinentu. Osobně mi byl vždy mnohem sympatičtě­jší přístup Jana Pavla II., který navštěvova­l a posiloval věřící v zemích, kde neměla víra právě kvůli politice na růžích ustláno.

Feudální časy nám brzy připomene také nová uhlíkově neutrální Evropa. Německo jde příkladem, kromě zákazu aut se spalovacím motorem v některých městech přijde brzy nová daň na pohonné hmoty. Zelená dohoda minulý týden posvěcená Evropským parlamente­m zase výhledově počítá se zvláštní daní na maso. Už jsme se dostali do doby, kdy létají jen bohatí, zanedlouho budou jen bohatí jezdit autem a jen „šlechta“bude jíst maso. Co bude dál? Klimatické odpustky?

Historie se opravdu rýmuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia