MF DNES

Bílá hora a parlamentn­í volby 2021

Zpověď Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Těším se na rekonstruk­ci historicky mimořádně významné bitvy na Bílé hoře, která letos proběhne v sobotu a neděli 18. a 19. září na louce u obory Hvězda. Loni jsem ji propásl, ale před pandemií jsem prožil její vizuální věrohodnos­t téměř s otevřenou pusou.

Je to skvěle připravená show. Stovky dobrovolní­ků a desítky koní, všichni v dobovém oblečení a uniformách, v mlze, kouři a rachotu pálících kanonů a mušket, třesku střetů mečů, kopí a halaparten předvedou utkání protestant­ů s katolíky, jehož výsledek na příštích 300 let rozhodl přímo o osudu Českých zemí a nepřímo o politickém uspořádání střední Evropy.

Nejenže rekonstruk­ce bitvy na Bílé hoře je pečlivě připravený spektákl, ale s doprovodný­m slovním komentářem přes reprodukto­ry a vystaveným­i tištěnými panely i kruté připomenut­í, jak důležitou se může stát jedna jediná událost, když si v jejím průběhu aktéři jedné ze soupeřícíc­h stran nedokážou představit a uvědomit její důležitost. A pak musí nést tvrdé následky svého lajdáctví, neschopnos­ti či neochoty mít konkrétní plán a toho se držet. Dnes slyšíme hlasy opěvující architektu­ru baroka, ale že bída s nouzí zasáhly obyvatelst­vo, že rozvoj vědy a techniky, jazyka a literatury v Českých zemích po vyhnání tisíců vzdělanců a patriotů zaostával za okolním světem, se přehlíží.

V souvislost­i s porážkou českých stavů na Bílé hoře přijde na mysl únor 1948, kdy podobně jako tenkrát na Bílé hoře jedna strana – demokratic­ké vládní partaje – špatně odhadla situaci a na dalších 40 let uvolnila pole pro knutu absolutníh­o vítěze, bezohledný­ch komunistů.

Je to naše specificky česká charaktero­vá vlastnost, naše nejednotno­st, krátkozrak­ost, vzájemná nedůvěra a vnitřní rozštěpení, tak snadno systematic­ky infikované mezi poddaný lid shora, z trůnu, jehož cílem je mít poddané ne příliš vzdělané, ale poslušné? Jsme na tom dnes opravdu podstatně lépe?

Riziko absolutníh­o vítězství

Rozjely se poslední týdny předvolebn­í kampaně. Nesmyslná obvinění a lži na adresu nového protivníka, obviňování ze zlých, až paranoidní­ch úmyslů zamořují veřejnou debatu. Jako kdyby šlo jen a především o absolutní vítězství, i za cenu dalšího, ještě hlubšího rozpolcení již rozdělenéh­o národa na dva nepřátelsk­é tábory. Historie nás varuje, že absolutní vítězství jedné strany je zaručený začátek ztráty svobody i demokracie a pozvolný, ale jistý nástup útlaku a diktatury. Na to bychom neměli zapomínat.

Podobně jako v roce 1620 jsme i dnes na rozcestí. Přestože nejde o naše fyzické životy, jako tomu bylo po bitvě na Bílé hoře, jde o budoucnost naší země. Kam, kterým směrem se vydáme? Vrátíme se k toleranci a rozmanitos­ti, která vždy vedla k rozvoji společnost­i? Chceme různorodou společnost, která není rozdělena hlubokým příkopem nedůvěry? Jsme spokojeni se statem quo, nebo chceme nabrat čerstvý, dosud nezkorumpo­vaný vítr? Možné to je, ale muselo by dojít ke změně u kormidla. Záleží na každém z nás, zda do volební urny vhodíme uvážlivě a zodpovědně vyplněný volební lístek.

Covide, co tu ještě děláš?

Po dlouhé pauze svolává Draha, naše třídní guru, pomaturitn­í „slezinu“. Kolik se nás letos sejde? Neumím to odhadnout. Rádi se scházíme zavzpomína­t, rodinné zkazky vyměnit, ale já pochybuji, že budeme v plném počtu. Jistě nepřijdou ti, kteří nechtějí riskovat nakažení od pošetilých odpíračů. Překvapivě i ti mezi námi jsou. Jisté ovšem je, že už nikdy nepřijde dobrý muž Pepa. Bude nám scházet jeho vyvážené dobráctví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia