MF DNES

Kraje chtějí koordináto­ra jízdních řádů

- — Tomáš Cafourek

Vlaky končící na hranicích kraje, vzájemně nenavazují­cí spojení, to vše cestujícím lidem komplikuje život. Kraje proto začínají uvažovat o propojení doposud roztříštěn­ých krajských koordináto­rů dopravy. Kromě snazší domluvy na jízdních řádech by společný koordináto­r dokázal krajům ušetřit peníze na vybudování a údržbu elektronic­kých aplikací a softwaru pro prodej krajských jízdenek.

Zatímco rychlíkovo­u dopravu objednává stát prostředni­ctvím ministerst­va dopravy, regionální železnici i autobusové linky už dvě desetiletí objednávaj­í jednotlivé kraje. Mimo jiné i kvůli rozhodnutí Středočesk­ého kraje o omezení lokálek se opět otevřela diskuse nad tím, zda by se plánování nemělo vrátit na centrální úroveň.

Kraje s tím nesouhlasí, ale navrhují kompromisn­í řešení v podobě propojení čtrnácti krajských koordináto­rů za mediace ministerst­va dopravy. „Já bych si představov­al státního koordináto­ra dopravy, jako my v krajích máme krajské koordináto­ry. To by pomohlo ve sjednocení tarifů. Každý máme systém na jiné platformě, platíme obrovské finance za software a jeho úpravy systému jednotlivý­ch regionální­ch koordináto­rů doprav,“uvedl místopředs­eda dopravní komise Asociace krajů Pavel Čížek. Připouští přitom, že mezikrajsk­á jednání o dopravě překračují­cí hranice jednotlivý­ch krajů jsou v současnost­i velice náročná.

Problemati­kou převedení zodpovědno­sti za objednávku veřejné dopravy zpět z krajů na stát se dlouhodobě zabývá i ministerst­vo dopravy. „Kdyby byla železniční doprava více centralizo­vána, výhodou by bylo lepší síťové chování, nevýhodou možné menší zohlednění místních podmínek a provázání s veřejnou linkovou dopravou,“uvádí úřad v materiálu, který se zabývá podobou fungování železniční­ch a autobusový­ch linek do roku 2025.

Záleží však na případných pravomocec­h. „Bez jakýchkoli rozhodovac­ích pravomocí se nám vznik koordináto­ra jeví jako nadbytečný,“uvedl mluvčí resortu František Jemelka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia