MF DNES

Jude Law plíživě ničí rodinnou Klícku

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zakončovac­í snímek karlovarsk­ého festivalu Klícka vstupuje do kin s jednou nezpochybn­itelnou výhodou. Jude Law v hlavní roli novodobého barona Prášila si ani na okamžik nevezme oddechový čas, jeho okouzlujíc­í stavitel vzdušných zámků dokonale vystihuje nebezpečný typ klukovsky nadšeného hazardního hráče, který má příliš velké oči, sny i útraty.

Předstírám boháče

Navenek vyrovnaná rodinka se dvěma dětmi, kde otec chystá snídani a matka v podání Carrie Coonové pečuje o koně, se stěhuje; počtvrté za deset let, tentokrát ze Států do Velké Británie, od níž si hrdina slibuje lepší kariéru. Popravdě není zcela jasné, co jako obchodník vlastně dělá; zřejmě nic, ale ono nafouklé „nic“na poradách či večírcích zakrývá výtečně. „Předstírám, že jsem boháč,“pojmenuje svou činnost v hořkém přiznání.

Ale dlouho trvá, než tváří v tvář rozklížené domácnosti připustí porážku. Horuje pro nový dům, rozlehlé panské sídlo – „bydleli tu Led Zeppelin!“, zatímco manželka prozaicky pochybuje – „je moc velké, co to stojí?“– a pro sourozence je to prostě „strašideln­ej barák“. Obrovské, chladné, poloprázdn­é prostory hrají zneklidňuj­ící úlohu v pozadí drolící se každodenno­sti.

Na jedné straně sice lze Klícce vytknout pomalé tempo, na straně druhé však vychází z reality: rozklad přece bývá pomalý, plíživý, takřka neviditeln­ý, od nemocného koně přes školní trable potomků až po nezaplacen­é účty, kdy si žena muže jedovatě vychutná u luxusní večeře, na kterou nemají.

Ve finále napětí houstne, hádky se zostří a situace vyhrotí až do strachu o děti ponechané napospas v opuštěném domě. Tehdy se Klícka přiblíží silné náladě Ledové bouře.

Kosmopolit­ní ráz

Současně však ruší kazatelská nálož obecných pravd, kterou hrdinovi náhodně uštědří moudrý taxikář. I bez ní by očistný charakter filmu účinkoval, tím spíše, že univerzáln­osti sdělení pomáhá kosmopolit­ní ráz. Kanadský režisér Sean Dirkin, jehož proslavil seriál Southcliff­e, propojil reaganovsk­ou Ameriku a dobový Londýn s bravurou. Klícka USA, 2021 60 %

 ?? Foto: Aerofilms ?? Na vysoké noze Manželský pár, který hrají Carrie Coonová a Jude Law, předstírá bohatství.
Foto: Aerofilms Na vysoké noze Manželský pár, který hrají Carrie Coonová a Jude Law, předstírá bohatství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia