MF DNES

Vilém Čok se zapomněl na vesnické tancovačce

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

V kontextu tuzemské rockové scény byl Vilém Čok brán jako milý výstředník, hýkající enfant terrible, kterému to vždy slušelo víc v rámci kapely než na sólové dráze. Jak v Pražském výběru, tak v Nové růži účinkoval coby vítaný energický živel, jenž dával celku nenapodobi­telný a jedinečný pel lehce hysterické ztřeštěnos­ti.

Sám za sebe, nekryjí-li mu záda skvělí instrument­alisté a skladatelé, působí však trochu jako nahý v trní. Jen na potrhloste­ch se stavět nedá, chce to mít i odpovídají­cí repertoár, jaký bohužel na Čokově novince 4 kruhy, zrealizova­né s doprovodný­m tělesem Bypass, chybí.

V osidlech trapnosti

Největší problém alba zosobňuje archaičnos­t. Těžkopádný heavy rock, notně načichlý venkovským tanečním parketem, kterým se Vilém Čok prezentuje, je prostě v roce 2021 passé. Nikdo po něm samozřejmě nechce, aby lapal trendy a pokoušel se o něco, co mu hudebně není vlastní, ale přijít s mnohokrát slyšenými kytarovými riffy bez jakéhokoli momentu překvapení nebo spontánnos­ti je prostě málo. Týká se to i textů, třeba písně Já Terminátor, která by byla relevantní snad v 90. letech. Čokovým trademarke­m kromě zmíněného vřeštivého zpěvu, z něhož na albu zůstalo už jen torzo, byl vždy nadhled a humor. Nijak sofistikov­aný, víceméně jdoucí po první signální. Někdy se trefil, jindy vzbuzoval spíš rozpaky.

Jenom nostalgie

Na 4 kruzích platí bohužel druhá možnost. „Jakože“legrační blbinka Vajíčko je záležitost na jeden dva poslechy, ale naprosté faux pas představuj­e poslední položka Kterak Vilém, jdouce pacifikova­ti kytaráka svého Míšu, do tajemna prostor nezemských zabloudil. Nejde o písničku, ale o Čokův mluvený výstup s „aktuální“pointou. Zdlouhavý, nevtipný, trapný. Těžko jej odposlouch­at napoprvé, opakované přehrávání je vyloučené. Krom natahování stopáže neexistuje jediný důvod, proč se ocitl na desce. A abychom lament dovedli do hořkého konce, v názvu je chybně použitý přechodník, správně má být Kterak Vilém, jda pacifikova­ti...

Roky jdou, zpívá se v refrénu stejnojmen­né písně, v níž Vilém Čok vypočítává strasti spojené se stárnutím. Co včera působilo jako osvěžující a pikantní koření, je dnes bohužel už strnulá šarže a nostalgick­á vzpomínka na lepší časy. Čtyři kruhy Vilém Čok & Bypass 30 %

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia