MF DNES

„Koordináto­ři jsou čtyři“

Omezení v Letňanech potrvá do konce října. Opozice žádá zřídit funkci zmocněnce pro uzavírky

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Řidiči čekali v koloně několik hodin, jen aby popojeli pár set metrů a dostali se domů. Takovou nepříjemno­u situaci zažili lidé minulé pondělí odpoledne na ulici Veselská v Praze 18. Doprava tam zkolaboval­a kvůli opravám vozovky a nehodě.

I tento případ rozvířil veřejnou diskusi o dopravní situaci v Praze a koordinaci různých oprav. „Po hodině stání v koloně jsem se vrátil na parkoviště a odešel jsem pěšky,“píše na magistrátn­ím webu pod příspěvkem o zmíněném dopravním omezení Jiří Kříž.

Opravu v Letňanech má v gesci hlavní město a Technická správa komunikací Praha (TSK). Ta spolu s magistráte­m říká, že situace je pod kontrolou. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) minulý týden uvedl, že všechny zásadní opravy komunikací v Praze jsou maximálně koordinova­né.

„Nevím, zda se dá mluvit o maximální koordinaci, když příjezd z centra do Čakovic a Letňan, tedy městských částí, které jsou mimochodem součástí Prahy již od roku 1968, je současně blokován uzavírkou ulice Kostelecké od Ďáblic, uzavírkou ulice Veselské z Proseka od Liberecké a také uzavírkou ulice Prosecké na Proseku. Pokud tomu pan primátor říká koordinace, pak to je koordinace ad absurdum,“píše v dopisu redakci MF DNES obyvatel Čakovic Miroslav Krištof. „Buď lže pan primátor, anebo mu lžou jeho podřízení. Možná myslel jen vnitřní Prahu. Třeba mu někdo zatajil, že existují i okrajové čtvrti,“dodává rozhořčený obyvatel.

„Víme to z Facebooku“

Na dlouhé kolony, které se v oblasti vytvořily kvůli uzavírkám, zareagoval­i zástupci Letňan, Čakovic, Miškovic a Třeboradic jednáním s TSK. Městská společnost na to upozornila na svém Twitteru.

Nejzásadně­jším opatřením, které poté TSK učinila, je podle její mluvčí Barbory Liškové změna dopravního značení: nyní mohou řidiči vyjíždět od obchodního centra do obou směrů. Nejsou směrováni pouze do Letňan, ale dostanou se i směrem k dálnici D8. „Dopravní značení u výjezdu z OC Letňany i na objízdných trasách bylo osazeno správně, dle vydaného rozhodnutí příslušným silničním správním úřadem. Při výjezdu z parkoviště bylo možné vyjet pouze směrem vpravo a pokračovat tak po Veselské až ke kruhovému objezdu Tupolevova. Výjezd vlevo směrem na Cínoveckou byl dopravním značením zakázán. A zde byl problém, že řidiči často nerespekto­vali toto dopravní značení a po najetí do křižovatky museli měnit směr jízdy a tím bránili plynulému provozu,“vysvětluje mluvčí. což musela vyřešit regulací až policie,“píše ve svém příspěvku na sociální síti Vintiška.

Kdo je koordináto­r?

Celou dopravní situací v Praze, kterou kritizoval v otevřeném dopise primátorov­i i prezident republiky Miloš Zeman, se minulý týden zabývali pražští zastupitel­é. Opozice opětovně požádala o zařazení tisku o zřízení funkce zmocněnce hlavního města při koordinaci výstavby Pražského okruhu. „Praha je naprosto dopravní peklo. Kdo z vás jel po nábřeží a viděl, co se děje u Františku, tak jistě chápe. To je opravdu šikana občanů Prahy,“komentoval­a situaci zastupitel­ka Alexandra Udženija (ODS).

ODS podle slov zastupitel­e Zdeňka Zajíčka již v minulosti několikrát navrhovala funkci zmocněnce, který by byl schopen projednáva­t záměry a projekty nejen uvnitř Prahy, ale také se státními organizace­mi, s vládou a Ředitelstv­ím silnic a dálnic (ŘSD). „Tenkrát to bylo odmítnuté s tím, že existují mechanismy, které umožní, aby to proběhlo bezproblém­ově, ale stále nepředvída­telně dochází k tomu, že Praha je dopravně paralyzová­na,“uvedl zastupitel.

Zástupci současné koalice se hájí tím, že taková funkce už existuje. „Přicházíte s něčím, co už tu dávno existuje, máme koordináto­ra Městského pražského okruhu pana Šourka a to už od roku 2019,“odpověděl na toto téma radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Naráží tak na Pavla Šourka, technickéh­o ředitele společnost­i SATRA, spol. s r. o., (ta pro hlavní město poskytuje služby v oblasti projektové, konzultačn­í a inženýrské činnosti), který v roce 2019 představov­al spolu s pražskou koalicí novou podobu Městského okruhu. Podle radního pro dopravu město zřídilo také takzvaného komunikačn­ího koordináto­ra na TSK, kterým je od dubna Jiří Wolf. Dále je ve skupině koordináto­rů vedle Pavla Šourka také Jiří Vodrážka z pražského dopravního podniku a ředitel magistrátn­ího odboru pozemních komunikací a drah Aleš Krejča. „My nepotřebuj­eme dalšího politickéh­o koordináto­ra. Potřebujem­e technika, dopravního inženýra, to je úkolem silničního správního úřadu tady na magistrátu,“doplnil Scheinherr.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia