MF DNES

Žáků s covidem přibývá. Ať testy pokračují, vyzývá radní Šimral

-

PRAHA Ve čtvrtek 9. září bylo v pražských školách testováno pozitivně na covid 70 žáků, minulý týden v pondělí bylo nově nakažených, které odhalily testy ve školách, o šest méně. A z testování 1. září bylo pozitivníc­h 38. Tento vzrůstajíc­í trend znepokojuj­e pražského radního pro školství Víta Šimrala (Piráti).

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) minulý týden uvedl, že další testování zatím není nutné. Šimral se dnes ovšem hodlá obrátit na vládu s dotazem, jestli by neměla situaci přehodnoti­t. „Plánuji znovu oslovit ministerst­va školství a zdravotnic­tví, zda neuvažují o pokračován­í testování ve školách, a pokud ano, za jaké situace. Zda například mají stanovené číslo nakažených na 100 tisíc obyvatel v kraji, kdy se opět testování spustí, případně, zda při takovém číslu zavedou další bezpečnost­ní opatření ve školách. Takové informace chybí zřizovatel­ům i školám,“uvedl Šimral. „Beru v potaz názor velké skupiny odborníků, kteří varují před další vlnou. Velmi rád bych se jí vyhnul, proto myslím, že je třeba být velmi opatrný a testovat,“dodává.

Některá pravidla se přitom zmírnila a na společné plavání budou moci děti z jedné školy chodit také bez testů a při sportu nemusí dodržovat rozestup 1,5 metru. (hor)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia