MF DNES

Zdaníme spekulanty s byty, tvrdí Maláčová

Rozhovory s lídry. Do řešení problémů s drahým bydlením v metropoli se chce pustit ministryně práce Jana Maláčová, jednička kandidátky ČSSD v Praze. Její recept, jak toho docílit, zahrnuje investice do státních bytů i družstevní bydlení.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Problémy s drahým bydlením, dopravou i se zaměstnano­stí v cestovním ruchu... Sociální demokracie nemá ani jednoho člena v pražském zastupitel­stvu, ale podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) řada problémů v metropoli vyžaduje sociálně demokratic­ké řešení. I proto si přeje zastupovat Pražany v Poslanecké sněmovně

„V Praze žijí taky řidiči, prodavačky, skladníci, je v ní velké množství lidí ze sociálních služeb, ve zdravotnic­tví, v řadě dělnických profesí. Za zvyšováním jejich mezd a platů stojím já,“tvrdí Maláčová.

PRAHA Co byste se z titulu poslankyně za Prahu snažila v dolní komoře v případě zvolení prosadit?

Chci revoluci v bydlení, která bydlení zlevní. Zřídíme národní fond bydlení, z něhož budeme financovat nákup či výstavbu státních nájemních bytů. Ty se budou za normální ceny pronajímat seniorům, mladým, samoživite­lkám nebo zaměstnanc­ům státu. Zdaníme spekulanty, usnadníme družstevní výstavbu, omezíme krátkodobý pronájem bytů pro turisty. A samozřejmě budu pokračovat ve své dosavadní práci – chci prosadit spravedliv­é důchody, další růst mezd či zrušit agentury práce. Chtěla bych také zlepšit dostupnost sociálních služeb na území Prahy.

Kdy a jak by se mohly výsledky vaší revoluce v bydlení dostavit? Kolik by bylo nutné v Praze investovat?

Návrhy ČSSD přinesou skutečnou změnu. Stát musí být schopný postavit každý rok 10 tisíc bytů. Za deset let je to 100 tisíc bytů. Praha na to má vlastní fond s rozpočtem zhruba dvě miliardy korun, přesto byty skoro nestaví. My chceme, aby se tam nalilo alespoň pět miliard

Můj Antivirus korun ročně, které by město muselo využít výhradně na novou výstavbu. A také chceme, aby měli developeři nově povinnost bezplatně převádět do majetku hlavního města pět procent nově dokončenýc­h bytů v každém stavebním projektu nad 500 metrů čtverečníc­h zastavěné plochy.

Snad nejvíce postiženým ekonomický­m odvětvím v Praze je po covidu cestovní ruch, je možné udržet stávající počty pracovních míst závislých na turistice?

Turismus se do hlavního města vrátí. Asi to nebude tolik jako dříve, kdy nepochybně docházelo k přetížení Prahy tlakem turistů, což už postihoval­o kvalitu života Pražanů. To z dlouhodobé­ho hlediska nebylo pro hlavní město únosné. Myslím, že Praha by se měla vydat cestou udržitelné­ho turismu, a to s sebou nese přeorganiz­ování turistický­ch služeb a pravděpodo­bně i snížení některých kapacit. Místo kvantity kvalitu.

Často se v souvislost­i s vaší pozicí ministryně práce skloňovalo slovo „kurzarbeit“. Do jaké míry je zrovna toto řešením problémů například v oblasti cestovního ruchu?

V oblasti cestovního ruchu lze tento nástroj použít za podmínky splnění kritérií pro jeho spuštění. Na specifický­ch kritériích se musí shodnout vláda na základě jednání s tripartito­u, tedy se zástupci zaměstnanc­ů a zaměstnava­telů. V Praze můj program Antivirus pomohl udržet 270 tisíc pracovních míst. To je obrovský úspěch. Kurzarbeit vláda schválila pro pomoc v případě nenadálé ekonomické situace či živelní katastrofy, tak jak jsme to mohli vidět v případě ničivého tornáda na jihu Moravy.

Jak jste spočítala, že se povedlo zachránit 270 tisíc pracovních míst?

Pozor, to jsou jen čísla za Prahu. Celkově jich bylo přes milion. Pokud bychom tato místa nepodpořil­i, zaměstnava­telé by je během pandemie pochopitel­ně neudrželi a ta místa by zanikla. V programu Antivirus žádali zaměstnava­telé příspěvek na konkrétní pracovní místa. Čili se to dá snadno spočítat.

Praha je spíše pravicově orientovan­ým územím, kde ČSSD nemá ani žádného člena zastupitel­stva hlavního města...

Jakkoliv je Praha velkoměste­m a má své zvláštnost­i, je přesto součástí české společnost­i. V Praze žijí taky řidiči, prodavačky, skladníci, je v ní velké množství lidí ze sociálních služeb, ve zdravotnic­tví, v řadě dělnických profesí. Za zvyšováním jejich mezd a platů stojím já. Vždyť jsem prosadila historicky nejvyšší navýšení minimální mzdy. Žije zde několik set tisíc seniorů, kterým se díky sociální demokracii v posledních letech zvedl důchod v průměru o pět tisíc. Bydlí tady rodiny, které mou zásluhou mají rodičovský příspěvek o 80 tisíc vyšší. Žijí tu matky samoživite­lky, jimž jsem prosadila náhradní výživné, když jejich expartner neplatí. Myslím, že mám výsledky, a chci pokračovat. Chci bojovat za obyčejné lidi.

Co ze sociálněde­mokratické politiky v Praze postrádáte?

Za dvě největší časované bomby považuji nedostupné bydlení a sociální služby. Vím, že to všichni slibují, já mám ale za sebou výsledky. Skutečně potřebujem­e zásadní změnu, revoluci. A sociální demokracie recept má. Vzorem je nám Vídeň, kde vládne sociální demokracie desítky let. Bez vstupu státu na trh s byty a omezení spekulací to nepůjde. U péče bych chtěla zavést pečovatels­kou mzdu jako alternativ­u k příspěvku na péči. Potřebujem­e posílit neformální péči.

Populace v hlavním městě stárne, v metropoli jsou ale například z celého Česka nejvyšší náklady na bydlení. Co byste seniorům v zoufalé ekonomické situaci poradila?

Střednědob­ě naše bytová revoluce, která bydlení zlevní! Teď se ale nebojte požádat o dávky na bydlení. Máte na ně nárok a naše analýzy ukazují, že zejména senioři se velmi stydí si o podporu státu říct. Moje babička, když umřel dědeček a zůstala na vše sama se svým nízkým důchodem, říkávala, celý život jsem dávky nepotřebov­ala a nepotřebuj­i ani na stará kolena. Proto opakuji. Nebojte se požádat o příspěvek nebo doplatek na bydlení, na úřadu práce vám vše vysvětlí a ukážou.

Hlavní město se také potýká s problémy v oblasti dopravy...

Praha má jednu z nejkvalitn­ějších sítí veřejné dopravy na světě. Z mého pohledu je nejdůležit­ější dotažení Metropolit­ního plánu, výstavba metra D, modernizac­e pražské železnice a její integrován­í do dopravního systému města, například výstavbou nových zastávek.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? „V Praze můj program Antivirus pomohl udržet 270 tisíc pracovních míst. To je obrovský úspěch,“tvrdí jednička kandidátky ČSSD, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
Foto: Michal Růžička, MAFRA „V Praze můj program Antivirus pomohl udržet 270 tisíc pracovních míst. To je obrovský úspěch,“tvrdí jednička kandidátky ČSSD, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia