MF DNES

Kvůli požáru auta muselo šedesát lidí opustit dům

-

Požár auta v garáži vyhnal včera v podvečer z bytů více než 60 obyvatel panelového domu v ulici Přeštická v Hostivaři. Tři desítky z nich zvládly odejít samy, třicet pět dalších vyvedli z domu hasiči, včetně tří dětí. Evakuovali také tři domácí zvířata. Následně uhasili požár auta. Oznámení o zakouřené budově dostali hasiči chvíli po půl šesté odpoledne. Na místě po zhruba deseti minutách přišli na to, že za černý dým může hořící auto v garáži domu. Požár se jim povedlo dostat rychle pod kontrolu. Hasiči uvedli, že několik osob bylo po požáru v péči záchranářů. (zuf)

S miliardovo­u cenou náleží elektronic­ká aukce Paláce Broadway k největším prodejům v historii Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkoprá­vních (ÚZSVM). Prodej domů v centru Prahy v ulici Na Příkopě odstartuje dnes v devět hodin.

„Zájemci se mohou do aukce přihlásit a složit kauci 20 milionů korun do pondělní půlnoci. Jejich počet a identitu sdělit nemůžeme,“uvedla včera Michaela Tesařová, mluvčí ÚZSVM. Cena je stanovena na miliardu a padesát milionů korun, minimální navýšení ceny během aukce má být 200 tisíc korun. Lhůta pro uzavření kupní smlouvy činí tři měsíce od doručení nabídky.

STARÉ MĚSTO

„Jedná se o jedinečnou investiční příležitos­t. Již od prvního dne zveřejnění této nabídky jsme zaznamenal­i zájem ze strany zahraniční­ch investorů. Věřím, že se prostředni­ctvím elektronic­ké aukce podaří najít nového vlastníka,“uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

ÚZSVM převzal komplex Paláce Broadway v roce 2016 od tehdejší Správy železniční a dopravní cesty. Poté do něj významněji neinvestov­al, provedeny byly jen opravy – do kotelny směřovaly investice přibližně za šest milionů korun.

Náklady spojené s provozem Paláce Broadway, zejména za plyn, elektřinu, vodu, ostrahu a další položky

Investiční příležitos­t

Přihlášky do aukce přijímal státní úřad do včerejší půlnoci.

Unikátní stavba

Objekt, rozkládají­cí se mezi ulicemi Na Příkopě a Celetnou, tvoří tři propojené trakty. Všechna křídla mají železobeto­novou skeletovou konstrukci. Výměra pozemku překračuje hranici dvou tisíc metrů čtverečníc­h. V budovách lze mimo jiné nalézt více než pět tisíc metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých a tři tisíce metrů čtverečníc­h obchodních ploch. Dům je památkově chráněn.

Komplex pochází ze 30. let 20. století. „Jde o funkcional­istické dílo

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia