MF DNES

Velké divadlo velkého trenéra. Mourinho zdolal tisícovku

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Jsou dny, kdy se mu divíte: „Proč ten slavný muž neumí ukočírovat své ego, prská kolem sebe a provokuje svět?“

Jindy se mu klaníte: „Vy jste stejně borec, José!“

Sotva najdete někoho, komu je lhostejný.

V neděli přidal José Mário dos Santos Mourinho Félix do své sbírky další mezník, ve kterém se protkává cit pro fotbal, vášeň, důslednost i velké divadlo. „Během minulého týdne jsem lhal nejen sám sobě. Všem jsem vyprávěl, že příští zápas nebude ničím zvláštní. Přitom jsem se strašně bál, že ho prohraju.“Zápas číslo tisíc Mourinho vyhrál. Po vítězném gólu, který padl v nastavení, se pustil do dlouhého sprintu, až vás možná napadlo: Vážně mu bude za půldruhého roku šedesát? Prošedivěl­ý trenérský drak dostal další mohutnou dávku energie.

Hádejte, kdo vede italskou ligu po třech kolech? Ano, Mourinho a jeho AS Řím. Sice jen díky skóre, ale stejně je to bezvadný počin.

Velký José je prostě zase v laufu. Vřelo to v něm. Poposedáva­l na lavičce, drbal si vlasy, vyskakoval, vášnivě radil a nakonec přiznal: „Chtěl jsem si tisící zápas pamatovat do konce života. Hlavně neprohrát.“

Klidně se to mohlo stát. Výteční hosté ze Sassuola na nějakou římskou ceremonii nebrali ohledy, šlapali do útoku, drželi víc míč, kopali víc rohů, nebezpečně pálili, mohli vstřelit pět šest gólů. „Faktor J“ovšem zase zapůsobil. Dvacet minut před koncem poslal na trávník náhradníka El Shaarawyho, jenž z trvalého hlediska nikdy neprokázal (a v osmadvacet­i už těžko prokáže) svůj veliký talent. Jenže záblesky geniality se v něm skrývají. Jako v neděli, kdy neposedně skákající balon poslal dokonale o tyč do sítě.

Hosté ještě vzápětí vyrovnali, jenže gól na 2:2 vymazal pěticentim­etrový ofsajd a Mourinho si mohl tisícovku vychutnat se vším všudy. S vítězstvím. S triumfální­m sedmdesáti­metrovým sprintem, který skončil

Milník až před kotlem fanoušků, kde se trenér zabrzdil o hromadu slavících hráčů. „Dneska jsem se necítil na osmapadesá­t. Jako by mi bylo deset dvanáct, možná čtrnáct let. Běžel jsem jako šťastné dítě,“rozplýval se po utkání.

Mourinhovu tisícovku můžete rozložit do spousty čísel, ale nemáme na ně místo. Tak aspoň základní: 21 let.

10 angažmá.

33 trofejí.

639 vítězství.

198 remíz.

162 porážek.

Poněvadž neměl bůhvíjakou hráčskou kariéru, musel si trenérskou důvěru odpracovat, vysloužit a vyčekat. Od slavných se učil zprvu jako tlumočník, posléze jako asistent. V roce 2000 převzal Benfiku Lisabon a pár měsíců měl pod sebou třeba Karla Poborského. Na prvním angažmá pohořel, nicméně pak nasedl do rychlovýta­hu, kterým prosvištěl mezi elitu. Má takové charizma a přesvědčov­ací schopnosti, že jeho zaměstnava­telé utratili za posily, které si Mourinho nadiktoval, přes 30 miliard korun. Všude – přinejmenš­ím v začátcích – mu šéfové slepě naslouchal­i. Lhostejno, jestli trénoval Chelsea, Real, Inter Milán nebo Manchester United.

V Římě, což není ta nejvyhláše­nější adresa, může stvrdit pozici mistrného psychologa, výborného stratéga i bezvadného herce. Za start zaslouží jedničku s hvězdičkou.

 ?? Foto: ČTK ?? José Mourinho odkoučoval tisící zápas. Vítězně. Jeho AS Řím porazil Sassuolo.
Foto: ČTK José Mourinho odkoučoval tisící zápas. Vítězně. Jeho AS Řím porazil Sassuolo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia