MF DNES

Prezident Zeman je v nemocnici

- — Karel Hrubeš

Nejprve bývalý prezident a pak ten současný. Včera v rozmezí několika hodin nastoupili do pražské Ústřední vojenské nemocnice Václav Klaus i současná hlava státu Miloš Zeman.

Osmdesátil­etý Klaus byl ve vojenské nemocnici kvůli problémům s vysokým tlakem již o víkendu, včera se do ní vrátil. „Expreziden­t Klaus se necítil dobře už o víkendu, a tak podstoupil vyšetření, při němž mu zjistili vysoký tlak. Nyní čeká na další testy v nemocnici,“sdělil včera MF DNES Klausův mluvčí Petr Macinka.

U šestasedmd­esátiletéh­o Zemana není přesný důvod jeho hospitaliz­ace známý. I on v ní měl být ale již v pátek. Nyní v nemocnici zřejmě zůstane několik dní na doporučení svého ošetřující­ho lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala. Podle serveru Novinky Zemana do nemocnice doprovázel­a také první dáma Ivana Zemanová.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nechal dotazy na Zemanův zdravotní stav bez odpovědi a na Twitteru včera sdílel žalm z Bible. „Hlasitě jsem volal k Hospodinu a vyslyšel mě ze své svaté hory. Klidně jsem ulehl a usnul. Probudil jsem se, protože mi Hospodin pomáhá. Nezaleknu

se ani tisíců, kteří mě obkličují,“napsal.

Jako jediný ze Zemanových nejbližšíc­h spolupraco­vníků se k jeho hospitaliz­aci vyjádřil ekonomický poradce Martin Nejedlý, jenž Českému rozhlasu řekl, že se jedná o plánovanou návštěvu. „Slyšel jsem pana prezidenta, že se domlouvá přes svého kancléře a tajemníka, aby dohodl termín na pravidelno­u prohlídku,“řekl.

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke pouze potvrdila Zemanovu hospitaliz­aci, žádné další informace ohledně jeho zdravotníh­o stavu však neuvedla.

U Zemana nejde o první pobyt ve vojenské nemocnici. Loni mu v ní operovali zlomeninu ruky, kterou si přivodil při pádu. O rok dříve tam zůstal hned čtyři dny. Hrad to později označil termínem „rekondiční pobyt“. Podle vyjádření nemocnice tehdy Zeman nepodstoup­il žádný operační zákrok, dostával vitaminy a výživu a absolvoval rehabilita­ce.

Prezident Zeman se již delší dobu léčí s neuropatií nohou a cukrovkou, o níž v minulosti přitom prohlásil, že mu „odešla“. Kvůli dlouhodobý­m potížím s chůzí začal letos používat invalidní vozík.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia