MF DNES

Reportáž: čeští vojáci v Litvě

MF DNES navštívila vojenskou základnu NATO

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Na první pohled se litevská silnice 143 neliší od těch ostatních. Vine se mezi hustými klidnými lesy, protíná drobné roztroušen­é vesnice. Zhruba 90 kilometrů od hlavního města Vilniusu však nastává změna. Mezi osobní dopravu se začínají míchat obrněné transporté­ry a pak se objeví nenápadná brána do mezinárodn­í vojenské základny Rukla, kde slouží i Češi.

Původní vojenský areál litevské armády prošel rozsáhlými změnami po roce 2016, kdy bylo rozhodnuto, že vojáci NATO posílí posádky na východní hranici Aliance.

Vznikly tak postupně mezinárodn­í základny v Estonsku, Lotyšsku, Polsku a právě v Litvě, jež spadá pod německé velení.

Dnes zde původní panelové domy doplňuje síť mobilních plechových kontejnerů, které zajišťují aktuálně kapacity pro vojáky ze sedmi zemí. Kromě Litevců v Rukle operují také Belgičané, Němci, Lucemburča­né, Norové, Nizozemci a Češi. A každá jednotka má v táboře svůj úkol.

„Čeští vojáci nabízejí jedinečné schopnosti,“říká německý velitel alianční mise Hagen Ruppelt. Aktuálně v Rukle slouží z Česka uskupení elektronic­kého boje, které má na starosti kybernetic­kou bezpečnost, a také jednotka protivzduš­né obrany ze Strakonic.

Podle Ruppelta řada zemí začala v minulých letech pomalu ustupovat od výcviku jednotek protivzduš­né obrany, schopnost bránit vzdušný prostor však získává na důležitost­i, a čeští vojáci jsou proto na základně podle něj velice vítaní.

„Samozřejmě, hlavní náplní jsou výcvikové aktivity, ale pokud dojde ke zhoršení bezpečnost­ní situace, tak jsme připraveni naše spolubojov­níky bránit v podstatě proti jakýmkoliv vzdušným hrozbám,“říká velitel jednotek protivzduš­né obrany Roman Dvořák. Dodává, že je to vůbec poprvé, kdy byla česká jednotka protivzduš­né obrany nasazena na zahraniční misi.

„Jsem moc rád, že se podílíme na této vojenské misi NATO, je to mise, která je zaměřena na posilování obrany, odstrašová­ní. Čeští vojáci tady mají velmi dobré renomé a jsou velice chváleni. Můžu prozradit, že příští rok zde budou opět sloužit české vojenské letouny,“uvedl v těchto dnech ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) při své návštěvě základny.

Rakety a žádný alkohol

Mise pro vojáky znamená především šest měsíců permanentn­ího zápřahu. Neexistují tady víkendy ani dovolené. Každý má své úkoly, které musí plnit. Mimo vojenský prostor se Češi dostanou jen výjimečně. Současná posádka představuj­e už desáté kolo, tedy takzvanou rotaci. Na základnu vojáci dorazili v průběhu léta, a to zrovna ve chvíli napjaté situace na hranicích.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko začal letos vysílat uprchlíky z dalších zemí do Litvy i do jiných zemí. Na západním okraji Běloruska navíc nyní probíhá rozsáhlé vojenské cvičení Západ – 2021, jež by mělo skončit zítra a kterého se má podle Lukašenka zúčastnit okolo dvou set tisíc běloruskýc­h a ruských vojáků.

Podle alianční posádky se to však práce vojáků v Rukle nijak závažně nedotýká. „Necítím vůbec žádný tlak, Západ je cvičení, stejně jako my děláme naše cvičení, takže plníme jen naše obvyklé úkoly podle plánu. Jsme tady proto, abychom ukázali naši přítomnost, a to také znamená, že musíme trénovat a cvičit, a těmi cvičeními zvyšujeme schopnost spolupráce mezi partnery NATO,“vysvětluje velitel Ruppelt.

Čeští vojáci se tak hlavně sžívají s „páteřní“zbraní RBS-70. Jde o protiletad­lový raketový komplet, který dokáže zneškodnit nízko letící cíl ve vzdálenost­i jeden až pět kilometrů.

Zatím jich mají k dispozici šestnáct. Každý obsluhují tři lidé, kteří ho dokážou po částech přenést na strategick­é místo a bleskurych­le složit. Ti nejrychlej­ší to zvládnou do výstřelu za čtyřicet vteřin. Jenže pracovat bez ustání se samozřejmě nedá.

„Motivace nás všech tady je nejenom plnit společné úkoly ve prospěch jednotek NATO, ale také si tady ten pobyt zpříjemnit. Po osmnácté hodině společně provozujem­e sportovní aktivity, chodíme cvičit, běhat,“popisuje nadrotmist­r Pavel Kadlečík.

Volný čas tráví vojáci také ve dvou společensk­ých místnostec­h, které slouží i jako kantýny. Můžou si tady třeba zahrát kulečník nebo pinball a dát si něco k pití – nealkoholi­ckého. Alkohol je na základně přísně zakázán.

 ??  ??
 ??  ?? Dingo Obrněný transporté­r sloužící i v Litvě byl vyvinut pro misi v Afghánistá­nu. Má deset tun a dokáže jet rychlostí až 100 km/h.
Dingo Obrněný transporté­r sloužící i v Litvě byl vyvinut pro misi v Afghánistá­nu. Má deset tun a dokáže jet rychlostí až 100 km/h.
 ??  ??
 ??  ?? RBS-70 Protiletad­lový komplet umí zlikvidova­t nízko letící cíle na vzdálenost jednoho až pěti kilometrů. 3x foto: Ondřej Krutilek, MAFRA
RBS-70 Protiletad­lový komplet umí zlikvidova­t nízko letící cíle na vzdálenost jednoho až pěti kilometrů. 3x foto: Ondřej Krutilek, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia