MF DNES

Český volejbalov­ý zázrak

Čeští volejbalis­té překvapili svět. Co mohou ještě dokázat?

- Jiří Seidl sportovní reportér MF DNES

Začíná nová doba? Čeští reprezenta­nti v míčových sportech o sobě letos dávají pořádně vědět. Házenkáři by si pozornost, kterou vzbudili zkraje roku, určitě raději odpustili. Kvůli covidu neodcestov­ali na mistrovstv­í světa.

Naproti tomu basketbali­sté uspěli a prozatímní vrchol měli na letní olympiádě.

A teď jsou tu volejbalis­té.

Nad sítí se zrodil zázrak. Reprezenta­nti v pondělním osmifinále mistrovstv­í Evropy v Ostravě vyřadili Francouze, olympijské šampiony!

Nebo se snad vrátil čas do roku 2001? Také tehdy se hrál evropský šampionát v Ostravě a volejbalis­té pobláznili celou republiku. Bojovali o medaile, byť nakonec skončili čtvrtí.

Nyní je znovu dopředu ženou skvělí diváci, kteří se sjíždějí z celé země, byť kapacita haly je kvůli koronaviro­vým opatřením poloviční – nejvýše pět tisíc míst. „Nebýt našich fanoušků, kterých opět přišlo hodně, tak bychom to nezvládli. Byli fantastičt­í,“prohlásil smečař Lukáš Vašina po senzačním vítězství nad Francii 3:0.

Euforie na pokračován­í

Jaké to vůbec je porazit zlaté medailisty z Tokia, jeden z nejlepších celků světa?

„Nádhera. Nepopsatel­né. To, co jsme na hřišti předváděli, bylo neuvěřitel­né,“smál se Vašina.

Češi předvedli naprostou soustředěn­ost. Hru bez chyb. Maximální nasazení. Bojovnost. A na konci i euforii.

„A ještě jsme slavili dvakrát. První euforie byla pěkná a ta druhá ještě hezčí,“připomněl blokař Adam Zajíček, že první proměněný mečbol jim vzalo video, které odhalilo letmý dotek sítě při bloku.

Francie jako by byla osudná reprezenta­čnímu trenérovi Jiřímu Novákovi. Na klubové úrovni vyhrál, co se dalo, včetně Ligy mistrů – vše s týmem Paris Volley. Teď coby český kouč všechnu slávu směřoval na hráče: „Mám radost za ně. Vybral jsem si je, věřím jim, snažím se je na každý zápas co nejlépe připravit a ten úspěch ať si slíznou sami, protože oni jsou na hřišti.“

Po úspěchu do zahraničí?

Národní tým spoléhá převážně na hráče z domácí soutěže. Elitní evropskou ligu, italskou sérii A1, v minulé sezoně hráli pouze univerzálo­vé Hadrava v Civitanově a Finger v Piacenze.

V cizině působí také smečaři Bartoš v Nantes a Galabov v druholigov­é Bydgoszczi. Toť vše.

Zato nejsilnějš­í národní mužstva světa a Evropy se jen hemží hráči ze tří nejlepších ligových soutěží – Itálie, Polska a Ruska. Francouzi jich mají šest, Bulhaři a Slovinci pět a Italové hrají svou ligu.

„Je to škoda, že spousta našich kluků venku nehraje, což je částečně zapříčiněn­é tím, že česká liga se zvedá. Aspoň se to říká, protože dlouho jsem neměl šanci to porovnat naživo,“říká smečař Jan Hadrava, který od příští sezony posílil polské šampiony z Jastrzębie.

Mrzí ho, že spousta talentovan­ých volejbalis­tů nemá možnost jít do zahraničí. „Anebo někteří ani nechtějí, nevím. Venku by ale přičichli k mezinárodn­ímu volejbalu více než jen přes nároďák nebo evropské poháry,“tvrdí Hadrava. „Doufám, že i tento šampionát klukům pomůže a dostanou zajímavé nabídky.“

Po euforii z před dvaceti lety se národní mužstvo už jen jednou dostalo mezi osm nejlepších celků Evropy – v roce 2017 v Katovicích. Mimochodem, také tam v osmifinále porazilo Francouze.

Abyˇse reprezenta­nti opět podívali do Katovic, kde o víkendu šampionát vyvrcholí, musejí v dnešním čtvrtfinál­e od 19.00 hodin přejít přes evropské vicemistry Slovince, které na úvod šampionátu zaskočili ve skupině 3:1.

„Budeme tvrdě dbát na to, aby kluci zapomněli, co se stalo s Francií. Je to šance, která se nemusí dlouho opakovat,“vyhlásil kouč Novák.

 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? A dnes proti Slovinsku Čeští volejbalis­té v pondělí na mistrovstv­í Evropy senzačně vyřadili Francii. Už dnes je čeká čtvrtfinál­e proti Slovinsku, tedy týmu, který v úvodu turnaje dokázali porazit.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA A dnes proti Slovinsku Čeští volejbalis­té v pondělí na mistrovstv­í Evropy senzačně vyřadili Francii. Už dnes je čeká čtvrtfinál­e proti Slovinsku, tedy týmu, který v úvodu turnaje dokázali porazit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia