MF DNES

Erasmus+ nabídne studentům i učitelům nové možnosti

- — Alžběta Šimková

Až sedmnáct tisíc českých studentů a zaměstnanc­ů škol bude moct v příštích sedmi letech ročně vyjet na zahraniční pobyt v rámci programu Erasmus+. A to včetně těch, kteří si studia v cizině museli v poslední době kvůli covidu odložit. Nově bude možné buď vyjet za studiem po celém světě, nebo si zvolit výuku na dálku.

Evropský parlament letos schválil, že na evropský stipendijn­í program půjde dvojnásobn­ý objem peněz než v uplynulém období, a to přes 26 miliard eur. Česká republika z tohoto rozpočtu letos dostala už 62 milionů eur (více než 1,5 miliardy korun). A v dalších letech by se objem peněz měl ještě zvyšovat.

Podle europoslan­ců se covidová pandemie a s ní spojená omezení značně podepsala na životech studentů. Od programu si tak slibují, že by tento negativní dopad mohl pomoci částečně vyrovnat.

„Minulý rok byl ovlivněný hodně. Pokud jde o úroveň výjezdů do zahraničí, tak to kleslo v průměru o padesát procent,“přibližuje ředitelka Domu zahraniční spolupráce Dana Petrová. „Co si myslím, že ale naopak narostlo, je chuť škol a jednotlivc­ů se více pouštět do nových forem spolupráce, do virtuálníc­h forem, aby se mezinárodn­í spolupráce nezastavil­a,“dodává.

Nové období programu přináší několik novinek. Studenti budou moci vyjíždět na zkušenou po celém světě. Zároveň by měly být studijní pobyty více flexibilní, čímž by měl program navázat na zkušenosti z covidové krize.

Nově také nabídne kratší výjezdy do zahraničí v kombinaci se studiem z domova, výjezdy doktorandů na dobu maximálně 30 dnů nebo dlouhodobé individuál­ní výjezdy žáků základních škol. Podpora půjde také směrem ke vzdělávání dospělých a rozšíření okruhu organizací, které se mohou zapojit.

Program Erasmus+ doplňuje mladší program nazvaný Evropský sbor solidarity, jenž cílí na neformální vzdělávání mladých lidí. Díky němu mohou lidé ve věku 18 až 30 let vyjet po světě jako dobrovolní­ci. EU na něj poskytne miliardu eur.

Česká republika je součástí programu Erasmus od roku 1998, tedy už 23 let. Za uplynulých sedm let vyjelo do zahraničí okolo 115 tisíc českých vysokoškol­áků, 42 tisíc vysokoškol­ských pedagogů, 43 tisíc žáků a studentů středních odborných škol a 43 tisíc učitelů mateřských, základních a středních škol.

„Ta čísla jsou poměrně vysoká, na druhou stranu bych chtěl, aby znatelně poskočila, protože jestli je něco tou správnou cestou v boji proti předsudkům, tak je to poznávání odlišných kultur a zvyků,“míní ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Dle Petrové získávají studenti v zahraničí větší nadhled a také cenné kontakty. „Z výzkumů vychází, že snadněji hledají práci, jsou na lepších pozicích, takže to má dopad jak na osobnostní růst, tak na profesní život,“shrnula.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia