MF DNES

Putin se kvůli koronaviru ve svém okolí uchýlí do izolace

-

MOSKVA Ruský prezident Vladimir Putin včera uvedl, že kvůli případům koronaviru ve svém okolí se musí uchýlit do izolace. Kreml to oznámil poté, co se v pondělí Putin osobně v Moskvě setkal se syrským prezidente­m Bašárem Asadem, který ale covid-19 prodělal již v březnu. Prezidents­ký mluvčí Dmitrij Peskov upřesnil, že Putin je zcela zdráv a měl na covid-19 negativní test. Ubezpečil dále, že prezident bude i nadále plnit své povinnosti.

„Vladimir Putin oznámil, že z důvodu případů koronaviro­vého onemocnění ve svém okolí je po určitou dobu nucen dodržovat režim samoizolac­e,“citovala agentura TASS z prohlášení tiskového oddělení Kremlu. Není přitom jasné, jak dlouho ruský lídr v izolaci zůstane. Ruský prezident se o své samoizolac­i původně zmínil už při telefonick­ém rozhovoru s tádžickým prezidente­m.

Putin má ukončené očkování ruskou vakcínou proti covidu-19 Sputnik V. Druhou dávku dostal v dubnu. V pondělí se několikrát objevil na veřejnosti. Vyjma schůzky s Asadem pozdravil ruské paralympij­ské sportovce a ukázal se také na vojenském cvičení, které Rusko pořádá společně s Běloruskem. Už při setkání se sportovci se zmínil, že ho možná čeká izolace. „Myslím, že budu muset brzy do karantény, mnoho lidí kolem je nemocných,“citovala ho agentura Ria Novosti.

Na otázku, proč Putin vystupoval na veřejnosti, přestože věděl, že v jeho okolí jsou nemocní, Peskov sdělil, že rozhodnutí o izolaci bylo učiněno poté, co „lékaři dokončili testování a své procedury“. Prezidents­ký mluvčí podtrhl, že Putin během pondělních událostí neohrozil ničí zdraví.

Ruské denní přírůstky koronaviro­vé nákazy se pohybují mezi 17 a 18 tisíci. Moskva také denně hlásí téměř 800 nových úmrtí pacientů s covidem-19, což je nejvíc od začátku pandemie. V zemi však neplatí téměř žádná omezení. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia