MF DNES

Svatá Ludmila stále aktuální

Zbožná křesťanka, kněžna, prozíravá politička, mučednice i velký vzor pro současnou dobu. To vše byla a stále je svatá Ludmila, jejíž 1 100. výročí smrti si právě teď připomínám­e.

- Jan Ziegler publicista

Ovýznamu svaté Ludmily svědčí fakt, že ji sochař Josef Václav Myslbek umístil na začátku 20. století spolu s postavami dalších národních světců, Anežkou, Vojtěchem a Prokopem, k podstavci mohutné jezdecké statue jejího vnuka, svatého Václava v Praze na Václavském náměstí.

Pocházela ze slovanskéh­o kmene Pšovanů, který sídlil severně od Prahy. Narodila se kolem roku 860 na hradě Pšov nacházejíc­ím se zhruba na území nynějšího Mělníka jako dcera knížete Slavibora. Zpočátku byla pohankou, kterou otec už ve čtrnácti letech provdal za Přemyslovc­e knížete Bořivoje. Vybral jí dobrou partii, protože dotyčný později ovládl celé Čechy, a povýšil tak nad ostatní kmenová knížata.

Zhruba rok po svatbě se jim narodil syn Spytihněv, později Vratislav. Někdy po roce 880 byl Bořivoj při návštěvě sídla velkomorav­ského knížete Svatopluka pokřtěn arcibiskup­em Metodějem a konvertova­l ke křesťanstv­í. Po návratu do Čech s sebou přivedl kněze a jeden z nich pokřtil Ludmilu na Levém Hradci, kde tehdy Bořivoj sídlil. Podle některých historiků však mohla být pokřtěna i samotným Metodějem. I ona se tak stala křesťankou. S manželem však zažila česká kněžna také krušné chvíle, když proti němu povstal jistý Strojmír a Bořivoj tak musel uprchnout na Moravu, odkud se vrátil se Svatopluko­vým vojskem a obnovil vládu nad Čechami.

Těžké časy nastaly pro Ludmilu po náhlé Bořivojově smrti na konci 80. let 9. století. Jejím hlavním cílem bylo zajištění vlády pro své potomky. Jenomže Spytihněv nebyl ještě dostatečně zralý na to, aby se mohl stát panovníkem. Domluvila se tedy s velkomorav­ským knížetem Svatopluke­m, aby přímo převzal vládu v Čechách. To byl z její strany geniální tah, kterým pro své syny v budoucnu zachránila vládu v zemi.

V roce 894 totiž Svatopluk umírá a panování v Čechách se ujal Spytihněv. Ten spolu s ostatními českými knížaty slíbil o rok později věrnost franské říši na říšském sněmu v Řezně. Dá se předpoklád­at, že se v tom prozíravě angažovala i Ludmila, jejíž prioritou bylo zajištění vlády pro svého nejstaršíh­o syna, který vládl do roku 915, kdy bezdětný zemřel. Vlády se po něm ujal jeho mladší bratr Vratislav, který měl se svou manželkou Drahomírou ze slovanskéh­o kmene Stodoranů sedm dětí. Syny Václava, Boleslava a Spytihněva a také čtyři dcery, z nichž je známá pouze Přibyslava.

V roce 921 Vratislav umírá a za nedospěléh­o Václava vládnou jeho babička Ludmila a matka Drahomíra. Vztah tchyně a snachy, jak to často bývá, měl k harmonii daleko. Drahomíra těžce nesla, že ač ona se stala vladařkou země, Ludmile byla svěřena výchova jejích synů Václava a Boleslava. Václavovi tím však jeho babička zajistila na tehdejší dobu kvalitní výchovu a obstarala mu učitele, který jej naučil číst a psát ve slovanském jazyce. Později si budoucí kníže osvojil i latinu. Ludmila cítila, že společný pobyt s Drahomírou na Pražském hradě nedělá dobrotu, a proto přesídlila na hrad Tetín a přestala se starat též o výchovu svých vnuků. To však Drahomíře nestačilo, vyslala na Tetín ozbrojence v čele s Vikingy Tunnou a Gommonem, kteří podle Kristiánov­y legendy uškrtili Ludmilu 15. nebo 16. září 921 jejím vlastním závojem.

Ludmila byla pohřbena nejdříve na Tetíně pod Drahomírou nově postaveným kostelem sv. Michala. Podle legendy proto, aby případné zázraky byly přiznány tomuto světci a nikoliv jí. Kníže Václav pak za několik let po převzetí vlády nechal Ludmiliny ostatky přenést na Pražský hrad a pohřbít v chrámu sv. Jiří, kde jsou uloženy dodnes. Od této doby je tato česká kněžna považovaná za svatou – tehdy totiž ještě nebyl ke svatořečen­í nutný papežský souhlas.

K zavraždění Ludmily vedly Drahomíru hlavně osobní a politické důvody, nicméně vztah ke křesťanstv­í v tom hrál rovněž roli. Historik Josef Pekař o tom píše ve své studii

Svatý Václav: „Přesto, že jak pověděno, zahynula Ludmila jako oběť nenávisti osobní, není dobře myslitelno, aby rozpor mezi křesťanstv­ím činu a křesťanstv­ím slova, jenž dělil dvůr od nastoupení Drahomířin­a, neměl svůj díl i v zločinu tetínském: šlo patrně i o to, odstraniti z cesty nebo potrestati tu, která sama žijíc skutkům křesťanské­ho milosrdens­tví a v účinné zbožnosti závodíc se svými kněžskými rádci, byla považována za hlavní původkyni zvráceného vychování Václavova.“

Nedej zahynouti nám...

Přesně tak: do konfliktu se dostalo hlubší a plněji prožívané křesťanstv­í Ludmilino s povrchním a účelově přijatým křesťanstv­ím Drahomířin­ým. Budoucnost však dala za pravdu Ludmile. Ona pochopila, že křesťanstv­í patří nastávajíc­í časy a Češi je musí v zájmu svého zachování přijmout.

Nešlo jen o to, že se zbourají sochy slovanskýc­h pohanských bohů Peruna, Svantovíta, Svarožice a dalších nebo že se posvátné háje nahradí křesťanský­mi chrámy. Šlo i o přijetí vyspělejší kultury a civilizace, modernější­ch technologi­í, nástrojů atd. Málo se například ví, že v Čechách postavili první vodní mlýny benediktýn­ští řeholníci.

Polabští Slované se přijetí křesťanstv­í zuřivě bránili – a skončilo to jejich vyhlazením a germanizac­í. Češi se i zásluhou svaté Ludmily a christiani­zace ubránili a přežili.

V tom také spočívá velikost Ludmiliny osobnosti, že pochopila, co je pro její lid dobré a přináší mu to prospěch. A tím může být příkladem i pro naši dobu: abychom i my dokázali dnes pochopit, co nám v budoucnu prospěje – a podle toho se chovali.

Příklad svaté Ludmily pro dnešek: pochopit, co nám prospěje, a podle toho se chovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia