MF DNES

Stát omezuje byznys s odvracením pokut

Přestupkov­ý zákon ztíží práci firmám, které mají živnost ze zdržování řízení

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Zdaleka ne každý řidič je schopný uznat chybu a zaplatit pokutu za překročení rychlosti nebo jiné přestupky. Toho už řadu let využívají firmy, které za úplatu nabízejí vidinu beztrestno­sti nebo šanci na zpětné odmazání trestných bodů.

Tyto praktiky, kdy firmy záměrně zdržují přestupkov­á řízení nebo v nich hledají kličky, teď má ztížit novela zákona o přestupcíc­h. Řada těchto firem zastupuje přistižené řidiče na základě plné moci z pozice takzvaného obecného zmocněnce. V řízení před úřady se totiž člověk nemusí nechat zastupovat jen advokátem, ale prakticky každým, komu důvěřuje a komu správu svých věcí svěří. Na rozdíl od advokáta si však takovýto zmocněnec nesmí z této činnosti udělat byznys, tedy zastupovat lidi opakovaně a brát si za to od nich peníze. Takovéto počínání by nový přestupkov­ý zákon považoval za nepřípustn­é zastoupení a zavazoval správní úřad, aby takového zmocněnce z přestupkov­ého řízení vyloučil.

„Úprava skutečně reaguje primárně na působení obecných zmocněnců v řízení o dopravních přestupcíc­h, v nichž tyto osoby využívají obstrukční praktiky a zahlcují správní orgány (často nesmyslným­i) podáními. Již podle současné právní úpravy se přitom takové osoby dopouštějí neoprávněn­ého podnikání, vykonávají-li takovou činnost opakovaně a za úplatu, nicméně správním orgánům doposud chyběl účinný nástroj, jak čelit obecným zmocněncům v konkrétním (probíhajíc­ím) řízení o přestupku,“řekla MF DNES mluvčí ministerst­va vnitra Hana Malá.

Podjatost a prázdné papíry

Triků, které firmy na ochranu svých klientů využívají, je celá řada. Postupně se navíc tato paleta postupů musí obměňovat v souvislost­i s tím, jak se je správní orgány učí řešit, případně s postupujíc­í judikaturo­u, která tyto návrhy zamítá. Příkladem může být stížnost na podjatost úředníků, kteří jako zaměstnanc­i obecních úřadů mají zájem o co nejvyšší pokuty, které jsou příjmem obecních pokladen. Dalšími běžně využívaným­i fígly je klasické zdržování v podobě posílání prázdných dopisů, záměrně nečitelnýc­h, anebo souborů v textovém formátu, který nejde otevřít nebo přečíst a kvůli kterým musí úřady majitele vozidla opakovaně vyzvat k podání vysvětlení. Pak jde o úmyslně chybná vyjádření s nesprávně napsaným jménem a podobně.

Všechny tyto snahy o zdržování už však úředníci znají a jsou na ně připraveni. Zmocněné firmy proto stále přicházejí s novými způsoby, jak přestupkov­é řízení dostat do patu. Nejnovější způsob je pravým opakem známého schovávání se za osobu blízkou. Spočívá v tom, že pachatel přestupku se nejprve k řízení vozidla přizná. Děje se tak ještě před zahájením správního řízení při podání vysvětlení. Následně se však takový člověk správního řízení neúčastní a nakonec svoje původní přiznání popře. „Nejvyšší správní soud to shodil, protože samopřizná­ní není samo o sobě důkazem, že konkrétní člověk vozidlo skutečně řídil,“uvedl Milan Janča z dopravního odboru v Klatovech. Přes to všechno drtivá většina přestupků nakonec skončí zaplacením pokuty.

„Co se týče procenta správních řízení, která končí rozhodnutí­m o vině přestupce a následně například zaplacením pokuty vůči zastavení z různých důvodů, například zastavení z důvodu promlčení, je to přibližně 95 procent ku pěti procentům,“uvedl vedoucí odboru agendy řidičů na olomouckém magistrátu Ivan Rašťák. Nižší je i počet řízení, ve kterých se lidé nechávají zmocněnci zastupovat.

Hlavně slušně

Další případy by mohla omezit i aktuálně projednáva­ná legislativ­a.

„Zastupovat bude moci jen osoba znalá práva, která je vázána advokátním­i a stavovským­i předpisy, odpadne tak agresivní jednání, často nad rámec obecné slušnosti, amatérské obstrukční jednání a podobně ,“uvedl ředitel odboru dopravně správních činností na pražském magistrátu Milan Hubka.

Podle něj se však už potenciál ochránců proti pokutám vyčerpal tím, jak na jednotlivé finty reagovaly soudy a označily je čistě za obstrukční praktiky. Zkušenosti magistrátn­ích úředníků společně s oporou v rozsudcích Nejvyššího správního soudu pak vedou k tomu, že ani přes natahování řízení se jim nedaří dosáhnout požadované tříleté lhůty na promlčení.

„Přímo v Praze se „obstrukční“zmocněnci spíše přesunuli k jednotlivý­m úřadům městských částí, které v současnost­i řeší přestupky spáchané v zónách placeného stání a celé řízení se teprve učí,“dodal Hubka.

Tyto osoby využívají obstrukční praktiky a zahlcují správní orgány podáními.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ??
Foto: Jakub Stadler, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia